‘Sve trgovine veće od 400 kvadrata morat će prikupljati otpadni tekstil’

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2015. u 15:36
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Za svoju tekstilnu robu građani neće dobivati novčani poticaj od Ministarstva, no ako trgovci nađu računicu u svemu tome, možda će oni poticati svoje kupce da otkupe što više otpadnog tekstila, rekao je u Zaboku ministar Zmajlović.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, danas je, nakon što je u ponedjeljak bio u Vetropack Straži, po drugi puta bio u Zagorju – u zabočkoj Regeneraciji, prenosi Večernji list. Zabočka tvrtka Regeneracija je poduzeće koje reciklira otpadni tekstil kojeg najvećim dijelom uvozi, no potom oko 85 posto svojih prihoda ostvaruje izvozom.

– Iz godine u godinu sve je veći postotak sortiranog otpada kojeg ponovo vraćamo u proizvodnju. Odvojenim prikupljanjem pomažemo industriji i potičemo otvaranje "zelenih" radnih mjesta. U mandatu ove Vlade, otvorili smo ih oko 11 tisuća. Regeneracija je tvrtka koja je lider u Europskoj uniji u proizvodnji materijala za izolaciju koji se koriste za povećanje energetske učinkovitosti. Dio tih proizvoda ugrađen je u zgradama i kućama koje energetski obnavljamo, jer će se tvrtkama koje recikliraju tekstil, smanjiti troškovi proizvodnje, rekao je ministar Zmajlović te dodao kako će se uskoro donijeti i Pravilnik o otpadnom tekstilu po kojem će sve trgovine tekstilom veće od 400 četvornih metara morati u svojim trgovinama od građana prikupljati otpadnu tekstilnu robu koju će potom prodavati tvrtkama poput Regeneracije. 

'Za svoju tekstilnu robu građani neće dobivati novčani poticaj od Ministarstva, no ako trgovci nađu računicu u svemu tome, možda će oni poticati svoje kupce da otkupe što više otpadnog tekstila', rekao je u Zaboku ministar Zmajlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close