Švaljek: Inflacija ustrajno slabi, ali još imamo puno posla

Autor: Poslovni dnevnik , 21. svibanj 2023. u 08:52
Foto: PATRIK MACEK/PIXSELL

U Hrvatskoj se smanjuju svi pokazatelji inflacije, kao i inflacijska očekivanja potrošača i poduzeća.

U Hrvatskoj se smanjuju svi pokazatelji inflacije, kao i inflacijska očekivanja potrošača i poduzeća. Istaknula je to jučer na 26. stručnoj konferenciji Financijsko tržište zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke Sandra Švaljek, dodajući da bi se u ovoj godini inflacija u Hrvatskoj mogla smanjiti na 7% te nastaviti usporavati iduće, uz mogućnost spuštanja stope na 2,2 posto u 2025.

“Inflacija u europodručju i Hrvatskoj prilično ustrajno pada, u Hrvatskoj već pet mjeseci i sada je na 8,9%, što je više nego u prosjeku u zemljama eurozone, no razlika se smanjuje. Hrvatska je u travnju prvi put nakon dugo vremena imala manju stopu inflacije nego Slovenija i Austrija, a unutar eurozone su višu inflaciju imale baltičke zemlje i Slovačka”, istaknula je.

“No, i dalje se radi o povišenoj inflaciji pa još ima puno posla”, oprezno je zaključila.

Pojasnila je kako, za razliku od početka uspinjanja cijena kada su na njihov rast dominantno utjecale cijene energenata i sirovina, danas prijete drugi pritisci – tržište rada, ali i područje intermedijarnih proizvoda.

“Zbog toga što je temeljna inflacija, kada se iz nje izdvoje cijene hrane i energije, ovako povišena, to zapravo indicira da još ima prostora za djelovanje monetarne politike kako bi se ukupna inflacija smanjila”, rekla je.

Osvrnula se i na kreditiranje rekavši kako su se u Hrvatskoj su se kamatne stopa na kredite poduzećima izjednačile s onima u europodručju, te da danas imamo niže kamatne stope na novoodobrene kredite tvrtkama i građanima, primjerice, Italija ili Francuska. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovaj koji naslove stavlja je neko mućko đubre 🤣

Uz pravilan afekt, poslovni je bolji od felixa

New Report

Close