Sva kućanstva koja su oštećena u potresu dobit će 20.000 kuna, Štromar otkrio kada

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2020. u 08:23
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

“Taj je zakon jako bitan građanima. Njima je bitno kad će im domovi biti obnovljeni, njima je svaki dan bitan”, rekao je ministar.

Vlada bi svakom kućanstvu koje je nastradalo u razorno potresu koji je pogodio Zagreb prije 43 dana trebala financirati popravak dimnjaka i bojlera s 20 tisuća kuna. Vladajući su specijalni zakon za pomoć pri obnovi od potresa najavili odmah nakon potresa i svi se pitaju kad će taj zakon ugledati svjetlo dana.

Štromar je rekao i kad bi se to moglo očekivati.

“Mi smo 22. ožujka odmah krenuli u izradu zakona i rekli smo da nećemo građane ostaviti same. Sve smo napravili, zna se koliko će ići za što. U sljedećih tjedan do dva ćemo donijeti sve odluke koje moramo da bi se sredstva mogla očekivati i čim zakon stupi na snagu mi ćemo moći otplaćivati ta sredstva. Ona će se morati donijeti u rebalansu proračuna, morat ćemo ih imati na računu. To će biti vrlo brzo, tjedan do dva”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar u razgovoru za RTL Danas.

Ne slaže se s konstatacijom da se zakon dugo čeka.

“Neki me pitaju zašto je tako brzo gotov, zašto više nismo… Zakon je gotov, spreman je, on je u proceduri u Vladi, za koji dan ide u javnu raspravu, iz javne rasprave u Sabor. Razgovarali smo sa strukom, ima različitih razmišljanja na koji način rješavati probleme. Rekli smo da ćemo pomoći građanima i mi im pomažemo. Došli smo prilično do usuglašenja sa svima, s premijerom, s ministrima, sa strukom, s komorama… Tako da, evo, zakon je spreman. Očekujem ga u Saboru brzo, maksimalno za sedam, osam do deset dana”, rekao je Štromar dodajući kako od saborskih zastupnika očekuje da se zakon izglasa prije raspuštanja zbog predstojećih parlamentarnih izbora.

“Taj je zakon jako bitan građanima. Njima je bitno kad će im domovi biti obnovljeni, njima je svaki dan bitan”, rekao je ministar.

Komentirajući predstojeće parlamentarne izbore, Štromar je rekao kako HNS najprije ima unutarstranačke izbore 24. svibnja na kojima će odabrati novog predsjednika i novo vodstvo stranke.

“Razgovarat ćemo s manjim strankama, one koje imaju slične programe, koje su najsličnije nama”, rekao je Štromar.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Vlada će financirati? Financirati će porezni obveznici. A dobar dio tih poreznih obveznika je u zadnjih mjesec dana uknjižio nula kuna prihoda jer im je zabranjeno raditi. Zaključak nije teško izvući.

New Report

Close