Suđenju za gospodarski kriminal u Karlovačkoj banci prijeti apsolutna zastara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. svibanj 2019. u 14:20
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Apsolutna zastara za suđenje bivšim članovima uprave Karlovačke banke Miji Bursiću, Sandi Cvitešić, Danku Seiteru i poduzetniku Zdravku Pašaliću za gospodarske zloporabe iz 1999. nastupa za 24 dana, a ni u petak nije počeo dokazni postupak, jer je nakon Bursića, Pašalića i Seitera ovog puta s rasprave izostala Cvitešić čija je odvjetnica sudu dostavila potvrdu s karlovačke psihijatrije da je hospitalizirana.

Sutkinja Elma Kaleb Mamić rekla je da iz potvrde Opće bolnice u Karlovcu ne proizlazi obrazloženje pa će na raspravu zakazanu za 7. lipnja Cvitešić biti dovedena uz pratnju policije.

Ustanovi li sud u međuvremenu da je hospitalizacija opravdana dovedbeni se nalog može i otkazati i nad okrivljenicom provesti psihijatrijsko vještačenje, kazala je sutkinja. Nova odvjetnica okrivljene Cvitešić, Jasminka Brkić Kristanić, usprotivila se dovedbenom nalogu i predložila psihijatrijsko vještačenje.

Županijski državni odvjetnik Mladen Krajačić je nakon pete neuspješne rasprave novinarima rekao da je moguće da će zbog procesnih razloga doći do obustave postupka te da se s ovakvim slučajem još nije susreo. Kazao je da se postupak mora privesti kraju, makar i obustavom zbog zastare, predviđenom u svim zakonodavstvima.

Novi ZKP trebao bi uvažavati probleme iz prakse

"Sutkinja se maksimalno trudi osigurati uvjete, to je definitivno, ali zakon je predvidio da okrivljenik mora biti tu da bi mu se sudilo, sve dok nije u bijegu, ali je problem u tome što zakon nije predvidio sankcije za opstrukciju, osim prisilnog dovođenja", ocijenio je Krajačić.

Na novinarsko pitanje kazao je da se tu očigledno radi o zlouporabi procesnih mogućnosti koje zakon jednostavno omogućava pa bi pravni teoretičari i zakonodavac trebali donijeti učinkovitiji Zakon o kaznenim postupku, uvažavajući probleme iz prakse.

Govoreći o razlozima što je u ovom predmetu suđenje započelo pred samu zastaru Krajačić je rekao da je tužiteljstvo učinilo sve što se moglo, da je optužnica nakon cjelovite istrage podignuta još 2011. godine, a potom je do 2015. stajala na Županijskom sudu u Karlovcu kada je optužno vijeće prvi put održalo sjednicu. Vijeće pod predsjedanjem Ivana Perkovića je tri puta vraćalo predmet tužiteljstvu na doradu, koje je podizalo uvijek nove i dorađene optužnice, da bi 2018. optužno vijeće obustavilo postupak. Županijsko državno odvjetništvo se na nepotvrđivanje optužnice žalio Vrhovnom sudu, koji je aktivirao optužnicu te je suđenje u ožujku ove godine konačno i trebalo početi.

Odgode zbog hospitalizacija i traženja izuzeća sudaca i porotnika 

Danas je bilo zakazano ročište samo za članove uprave Karlovačke banke, a ne i poduzetniku Zdravku Pašaliću kojem su, prema optužnici, odobrili otpis pola duga i oštetili banku za 13,4 milijuna kuna. Suđenje Pašaliću za poticanje na tu zloporabu je izdvojeno, upravo zbog njegovog nedolaska i hospitalizacije, da bi se ostalima moglo suditi.

Okrivljenici su prvo 18. ožujka tražili izuzeće svih sudaca i predsjednika Županijskog suda Ante Ujevića, o tome je morao odlučiti Vrhovni sud, no Vrhovni je sud već sutradan, 19. ožujka odbio zahtjev za izuzeće Ujevića, a on je potom odbio zahtjeve za izuzećem sudaca Županijskog suda.

Potom je s rasprave izostao Bursić zbog kratke hospitalizacije pa na narednim ročištu  Pašalić, nakon čega je razdvojen predmet i pokušalo se nastaviti sa suđenjem ostalima. Uslijedio je zahtjev za izuzećem porotnika uz obrazloženje da ih bira Grad Karlovac (kao klijent i dioničar Karlovačke banke), što je odbijeno i sutkinja je pokušala nastaviti sa suđenjem, a kad je Cvitešić otkazala punomoć odvjetnici rasprava je odgođena. Na naredno ročište, ovog  utorka zbog odlaska na hitnu nije došao Seiter, a danas je zbog hospitalizacije izostala Cvitešić.

Komentirajte prvi

New Report

Close