Styria omogućila studentima stjecanje praktičnog znanja

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2015. u 22:00
Tamara Novak i Andrija Stilinović odradili su praksu u Styriji/Goran Kovačić/PIXSELL

Uz mogućnosti obavljanja stručne prakse, studenti mogu postati dijelom Styria:SCOOL medijske akademije ili projekta Poslovnog dnevnika Iskustvo zlata vrijedi.

Ovoga tjedna održan je 3. zagrebački Dan karijera RIT Croatia na kojem se uz ostale kompanije studentima predstavila i Styria Hrvatska, najveća medijska kuća u zemlji čija tiskana i digitalna izdanja svakodnevno čita preko milijun ljudi.

Trenutno ima više od 1000 zaposlenika i honorarnih suradnika, od čega 55% čine žene. "Matično je sveučilište RIT diljem svijeta poznato po obrazovanju usmjerenom na razvoj karijere. Istodobno je RIT-ov program stručne prakse jedan od najvećih i najstarijih u svijetu i njime se godišnje usmjerava više od 3500 studenata prema gotovo 2000 poslodavaca u SAD-u i diljem svijeta. Kad se u obzir uzmu svi diplomanti RIT Croatia i odrađeni sati prakse dosad, odrađeno je više od 300 godina stručne prakse i to za više od 3000 kompanija", rekao je dekan RIT Croatia Don Hudspeth. "Svoju prvu službenu praksu odradio sam u Styriji, u Odjelu marketinga 24sata. Dnevne novine su mi se činile kao odlična prilika za upoznati se sa svijetom oglašavanja. To mi je bilo prvo ozbiljnije radno iskustvo", kazao je Andrija Stilinović, student 4. godine.

 

Krajinović

Studentima je teško doći do konkretnih prilika za stjecanje iskustva i naša je odgovornost da se takvih prilika nudi što više

"Praksu u Styriji odradila sam u trajanju od tri mjeseca gdje sam najviše sudjelovala u aktivnostima projektnog tima u Odjelu prodaje 24sata", ispričala je Tamara Novak, studentica 2. godine. "Rad na promotivnim tekstovima, aktivno sudjelovanje u projektima 'Urbani vrtovi' i 'Ljeto u MSU', rad na post promo materijalu i razne edukacije bile su značajne poslovne aktivnosti u kojima sam sudjelovala", opisala je Tamara svoje zadatke tijekom prakse. I Andrija je sudjelovao u raznolikim zadacima. Njegove obaveze su uključivale aktivno sudjelovanje u aktivnostima poput prijevoda, analize i pripreme nagradnih igara, pripreme članaka za web, rad u CMS-u 24sata, pripreme dnevnih izvještaja itd.

Na pitanje kakva je radna atmosfera u Styriji, Andrija je istaknuo: "Bilo je živo i veselo. Radio sam u uredu sa četiri kolegice koje su mi olakšale praksu svojom pristupačnošću i otvorenošću. Proveo sam vrijeme upoznavajući se s njihovim odgovornostima i poslom, ali od svih sam mogao zaključiti da su snalažljivost i učinkovitost jedne od najbitnijih stvari u današnjem poslovnom svijetu, a te stvari se ne mogu naučiti samo na predavanjima. Na kraju studiranja shvaćam neprocjenjivu vrijednost koju sam dobio iz dosadašnjih praksi. Sada znam otprilike što me čeka jednog dana kada se zaposlim", istaknuo je Andrija.

Kao jedan od dobrih primjera prilike za susret poslodavaca i studenata Tamara ističe i RIT-ov Dan karijera (CED). "Važno je da se tijekom CED-a studenti povežu s predstavnicima kompanija. Prvi sam put bila detaljnije upoznata s radom kompanije kao što je Styria i dobila predodžbu o načinu rada mnogih drugih kompanija u Hrvatskoj", kaže. "Za studente je to od iznimne važnosti jer pruža priliku za stjecanje prakse ili možda zaposlenja nakon studiranja", nadovezao se Andrija. Styria organizacijom projekata za studente želi aktivno doprinijeti povećanju prilika za stjecanje praktičnog znanja. Uz mogućnosti obavljanja stručne prakse, studenti mogu postati dijelom Styria:SCOOL medijske akademije ili projekta Iskustvo zlata vrijedi.

Styria:SCOOL namijenjena je studentima svih fakulteta i usmjerenja, a kroz stručna predavanja, radionice i rad na projektu studenti dobivaju stručno znanje i priliku za predstavljanje vlastitih ideja. Najbolji među polaznicima osvajaju novčanu stipendiju ili priliku za rad u Styriji. Prošle godine akademija je održana treći put, a po završetku 60% polaznika ostalo je raditi u Styriji. Styria:SCOOL će se održati i ove godine, a detalji će biti objavljeni naknadno.

Projektom Iskustvo zlata vrijedi Poslovni dnevnik omogućuje studentima s invaliditetom stjecanje prakse u hrvatskim poduzećima. Poslovni dnevnik je ove godine pokrenuo i projekt Hrvatska pamet Hrvatskoj u kojem studenti mogu predstaviti svoje ideje u pet kategorija te ostvariti mogućnost za osvajanjem 21.000 kn. "Davanje konkretnih prilika studentima vrlo je važno zbog postojećeg jaza između teorije i prakse, što pokušavamo umanjiti navedenim projektima. Studentima je teško doći do konkretnih prilika za stjecanje iskustva te smatramo da je i naša odgovornost da se takvih prilika nudi što više", rekla je Ivana Krajinović, Direktor odjela upravljanja ljudskim potencijalima Styrije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close