Studenti stječu iskustvo, a poslodavci upoznaju kvalitetne radnike

Autor: Josipa Ban , 30. ožujak 2023. u 10:04
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon jubilarnog 10. izdanja, projekt Poslovnog dnevnika nastavlja studente s invaliditetom i one slabijeg materijalnog stanja uvoditi u svijet rada.

Projekt “Iskustvo zlata vrijedi” Poslovni dnevnik nastavlja i ovu, 11. godinu za redom. Studenti s invaliditetom tako će još jednom dobiti priliku odraditi praksu u nekoj od renomiranih domaćih kompanija te steći svoje prvo radno iskustvo. Sve što moraju napraviti je prijaviti se i ispuniti online prijavnicu koja je dostupna na portalu Poslovni.hr.

Prijaviti se mogu studenti s invaliditetom te studenti slabijega materijalnog statusa, i to do 22. svibnja. Osim osobnih podataka, prijavna dokumentacija mora sadržavati motivacijsko pismo, životopis i dokaz o invalidnosti ili socijalnoj ugroženosti. Broj studenata kojima će biti omogućena praksa ovisit će o broju prijavljenih partnerskih tvrtki, a one koje se prijave svakom studentu, a mogu i za više njih, moraju osigurati minimalno mjesec dana prakse, koju oni mogu odraditi do kraja godine. Vrijeme obavljanja prakse dogovorno utvrđuju student i partner poslodavac, a priliku upoznati se imat će na završnom događanju projekta koje će biti održano 14. lipnja u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Raste svijest poslodavaca

Zapošljavanje osoba s invaliditetom u Hrvatskoj je i dalje relativno nisko. Ukupno ih je zaposleno nešto više od 15 tisuća. No, ono što tješi je da svijest poslodavaca o važnosti uključivanja ljudi s invaliditetom raste te ih je na tržištu rada svake godine sve više. Svoj doprinos ovom pozitivnom trendu dao je i Poslovni dnevnik iza kojeg je deset godina projekta “Iskustvo zlata vrijedi”. Kroz projekt je više od 150 studenata dobilo priliku odraditi praksu u renomiranim kompanijama, a do sada mu se priključilo 40 tvrtki. Inicirajući projekt Iskustvo zlata vrijedi 2013. godine, Poslovni dnevnik imao je jasan cilj podići svijest u poslovnoj zajednici o važnosti uključivanja na tržište rada mladih s invaliditetom te mladih slabijeg materijalnog statusa.

Nitko tada nije mislio da će, 11 godina kasnije, projekt biti glasniji nego ikada te da će zahvaljujući njemu toliko studenata stjecati svoja prva radna iskustva. Gore navedene brojke potvrđuju da je motiv kojim je Poslovni dnevnik krenuo u projekt polučio pozitivan rezultat. U njega su se uključile brojne kompanije svjesne da upravo one mogu dati značajan doprinos u boljoj integraciji mladih s invaliditetom i slabijim materijalnim statusom, a koji često, nažalost, nisu ravnopravno uključeni u ono što bi trebalo biti i njihovo temeljno pravo – pravo na rad. Poslovni dnevnik godinama je spona koja povezuje poslodavce i studente, a to će nastaviti biti i u godinama koje slijede.

”Kada smo kretali s projektom bio sam skeptičan te sam se bojao negativnog imidža. Ubrzo sam shvatio da nema razloga za skepsu”, ističe Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, dodajući da je kroz projekt naučio da ne postoje osobe s invaliditetom. “Oni su samo osobe. Najvažnije je da im damo priliku, a na njima je da je iskoriste”, naglašava glavni urednik jedinih dnevnih poslovnih novina u Hrvatskoj koje su pokrenule projekt koji je jedinstven ne samo u Hrvatskoj već i na europskoj razini. U konačnici je oko 20 studenata zahvaljujući njemu i dobilo posao. Da nije bilo Poslovnog dnevnika teško da bi to bilo moguće. “To nam je svima ključno. Poslovni dnevnik ima niz projekata koji su ostavili svoj pečat, no ovaj je meni osobno najdraži. Mijenjamo svijest iako ju je teško mijenjati te dokazujemo da se može”, ističe Nišević. Odvažiti se i odlučiti stupiti na tržište rada za studente s invaliditetom sigurno nije niti lako niti jednostavno. Često se susreću ne samo s predrasudama, već i sa stvarnim preprekama na radnom mjestu, posebno ako se radi o slijepim, gluhim i nepokretnim osobama.

Teško do zaposlenja

Uloga je poslodavca tu ključna. On mora, ne samo osigurati uvjete u kojima slijepi, gluhi i s drugim poteškoćama, mogu raditi i tako doprinositi društvu, već i stvoriti radno okruženje u kojem će se osjećati dobro. Koliko to može biti stresno potvrdila je prošle godine Danijela Vidas, 28. godišnja studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja je zahvaljujući projektu “Iskustvo zlata vrijedi” dobila četverotjednu praksu u Atlanticu, kompaniji koja je od početka uključena u projekt Poslovnog dnevnika. “Strah nas je hoćemo li se snaći, što ćemo raditi, hoćemo li to moći raditi. Baš zbog tog straha se često ne prijavljujemo na oglase za posao. Dobro je da se ipak usudimo krenuti, barem malim koracima”, rekla je Danijela na prošlogodišnjoj završnoj konferenciji projekta.

Lara Dabić, studenica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koja od rođenja boluje od cerebralne paralize, požalila se da je osobama s invaliditetom kakav ona ima uistinu teško dobiti praksu, a još teže zaposlenje. Zahvaljujući projektu Poslovnog dnevnika to je ipak, rekla je studentica koja je svoju praksu odradila u Manpower Grupi, ipak malo lakše. Malo je lakše i kompanijama koje, kažu, žele studente s invaliditetom uključiti u praksu, no često ne mogu pronaći one s odgovarajućom stručnom spremom.

Zato je tu Poslovni dnevnik da kao posrednik kojem je stalo da utječe na pozitivne društvene promjene povezuje poslodavce i studente s invaliditetom i slabijim materijalnim statusom. Da su poslodavci itekako zadovoljni studentima koji kod njih dolaze putem projekta “Iskustvo zlata vrijedi” govori i činjenica da su mu brojne kompanije vjerne od samih početaka. Atlantic, Ina, AD Plastic, samo su neki od primjera. AD Plastiku je prošle godine bilo čak osam godina od uključenja u projekt te je kroz njihove pogone svake godine prošao minimalno jedan student. Nekoliko su ih i zaposlili.

40 tvrtki

priključilo se projektu, a praksu je do sada odradilo više od 150 studenata

“Misija nam je graditi pozitivno okruženje u kojem će svi pojedinci imati jednake mogućnosti i neće biti predrasuda”, rekla je Mira Pavić, direktorica ljudskih resursa i poslovne organizacije AD Plastika. U tu se misiju prošle godine uključila i Manpower Grupa. “Želimo sudjelovati u projektu koji svim mladim ljudima daje jednaku šansu”, rekla je Lucija Prebeg, junior People & Culture Business Partner for Croatia.

Postavljanje novih standarda

A projekt od 2015. ima podršku i Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI). Jasenka Sučec, pomoćnica ravnateljice ZOSI-a napomenula je da se projektom ostvaruju višestruki ciljevi. “Mlade obrazovane osobe dobivaju mogućnost stjecanja radnog iskustva, znanja, vještina i konkurentnosti, a poslodavcima se pruža prilika da si osiguraju kvalitetne zaposlenike. Provođenjem projekta “Iskustvo zlato vrijedi” bliže smo cilju da osobe s invaliditetom budu ravnopravne na tržištu rada. Njegova je dodana vrijednost što ohrabruje iste da se uključe na tržište rada”, ističe Sučec.

Osim Zavoda, u projektu od samoga početka sudjeluje i Udruga Zamisli. Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli, napominje da je prije deset godina sustav poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom (ZOSI) bio tek na početku, a za veći je dio njih rad bio potpuno apstraktan. Danas je situacija ipak bitno drugačija.

Kako bi zapošljavanje osoba s invaliditetom postalo tema o kojoj se neće morati pričati jer će postati standard i norma velika je želja Poslovnog dnevnika. I dok se to ne postigne projekt “Iskustvo zlata vrijedi” se nastavlja.

Komentirajte prvi

organizator
Pod pokroviteljstvom
glavni partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner

New Report

Close