Student na praksi osmislio je logističku kartu koju i danas koristimo

Autor: Ivan Tominac , 29. siječanj 2020. u 22:00
Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (lijevo) i studentica Karmela Delišimunović/ PD/Goran KovaČiĆ/PIXSELL

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do sada su na praksu u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi primili šest studenata.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je od samih početaka s velikim zanimanjem uključen u projekt Iskustvo zlata vrijedi jer ga, upravo zbog mogućnosti zajedničkog doprinosa u rješavanju problematike zapošljavanja osoba s invaliditetom, smatramo važnim za poslovnu i širu zajednicu, objasnila je voditeljica službe za odnose s javnošću iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lidija Tošić. Svojom politikom upravljanja ljudskim resursima nastoje stvoriti poticajno okruženje pa je tako u Fondu zaposleno nekoliko osoba s invaliditetom.

U svojem dugotrajnom angažmanu kroz projekt su do sada na praksu primili 6 studenata s interesom za djelokrug rada Fonda. Neki od njih su ih posebno oduševili, a njihove ideje žive i danas u nekim njihovim projektima. ”Tako nam je primjerice jedan student osmislio logističku kartu koju i danas koristimo u radu na projektima gospodarenja posebnim kategorijama otpada. Jedna studentica je imala odlične ideje vezano za anketiranje građana koji su iskoristili poticaje Fonda, a sugerirala nam je i načine na koje studentsku populaciju možemo motivirati da budu što odgovorniji prema okolišu”, rekla je Tošić. Takve situacije jasno pokazuju da projekt poput ovog ima svrhu te kako tjelesni invaliditet automatski ne isključuje nikoga. Startna pozicija je za svakog ista, no ponekad, kako ističu iz Fonda, zbog specifičnosti posla postoje i oni manje privlačni poslovi, a koji po studente ne djeluju dovoljno poticajno.

Problemi na tržištu rada
Studentica Karmela Delišimunović u Fondu je provela dva tjedna te kako ističe, njeno iskustvo boravka među stalnim zaposlenicima nije ispunilo njezina očekivanja. Karmela je kazala da se suočila s aktivnostima koje joj nisu djelovalo dovoljno stimulirajuće. “Svjesni smo kako je rad u našoj instituciji specifičan i ne nudi uvijek istu razinu kreativnosti, a podrazumijeva i obavljanje određeni birokratskih zadataka, koji možda neki od studenata ne doživljavaju dovoljno poticajno.

Ipak bez obzira na moguće početno nezadovoljstvo to studentima može biti odlična škola za buduće vođenje projekata i identifikaciju svih faza poslovnog procesa. Ulaženje u logiku vođenja predmeta može im pomoći u razlikovanju bitnih od nebitnih informacija, a kompletiranje dokumentacije može biti korisno za neke vlastite buduće projekte, koji bi se mogli kandidirati za razne natječaje”, dodala je Tošić.

S obzirom na to da se danas znatna pozornost posvećuje razvoju civilnog sektora, nadaju se kako će i njihovi studenti u budućnosti biti pokretači zanimljivih projekata. Iz Fonda vjeruju kako im uvid u sve procese financiranja, pa tako i onaj birokratski dio s kojim se susrela Karmela, može pomoći istaknuti prioritete i projekt usmjeriti postizanju konkretnih ciljeva.

Ostvarenje ciljeva i prikupljanje potrebnog iskustva svakako su i najveći motivi bilo kojeg studenta koji se prijavi na projekt Iskustvo zlata vrijedi, a studentica Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci htjela se upoznati s kulturom rada poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom. Upravo zapošljavanje je njen najveći strah, no izgleda da ga se nije riješila. “Moj najveći strah je da me neće primiti na radno mjesto koje se prijavim zbog mog invaliditeta, dakle bojim se diskriminacije, a toga ima dosta u našoj državi. Stoga se ne planiram prijaviti na tržište rada u Hrvatskoj nakon završetka fakulteta”, rekla je Delišimunović.

Okušati se u poduzetništvu
Karmelini planovi za budućnost su veliki, a želja joj je okušati se i u poduzetništvu. “Voljela bih sudjelovati u znanstvenim istraživanjima u mojem području kako bih poboljšala rad svoje struke. Želja mi je otvoriti nešto svoje, obrt ili firmu, ako mi mogućnosti dopuste.  Bilo bi zanimljivo upisati i arhitekturu, pa da samostalno pokušam raditi na vlastitom projektu kao građevinar i arhitekt”, dodala je.

“Projekt Iskustvo zlata vrijedi je projekt kroz koji i mi u Fondu učimo. Pokušavamo imati individualan pristup prema svakom studentu ili studentici uvažavajući njegove, odnosno njezine preference, analiziramo postignuća koja su ostvarili kroz praksu te posljedično njihova zadovoljstva radom u Fondu. Iskustvo nam pokazuje da su većina njih jako zadovoljni, žao nam je što nismo uspjeli ispuniti Karmelina očekivanja i što joj praksa kod nas nije bila dovoljno motivirajuća.

No, želimo joj da bude ustrajna u svojim planovima.  Mi ćemo i dalje biti aktivni sudionici ovog vrijednog projekta jer smatramo da je Iskustvo zlata vrijedno preraslo dimenziju projekta jedne novinske kuće i tijekom godina postalo promotor i pokretačka snaga koja poslodavce motivira na pozitivne društvene iskorake”, zaključila je voditeljica službe za odnose s javnošću iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lidija Tošić.

Komentirajte prvi

New Report

Close