Strateški partner nije nađen, država u Croatiu Airlines upumpava čak još 600 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 15. prosinac 2020. u 09:49
Ukupno je u zrakoplovnu kompaniju u godinu dana država uložila gotovo milijardu kuna/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Državna kompanija ima stratešku ulogu u hrvatskoj prometnoj infrastrukturi, što je bilo ključno u krizi, kažu u Vladi.

Iako se očekivalo da će prošlogodišnja injekcija Vlade od 250 milijuna kuna za dokapitalizaciju Croatia Airlinesa (CA) spasiti tu tvrtku, korona kriza je promijenila situaciju te gurnula nacionalnog prijevoznika u puno dublji problem.

Zbog toga je Vlada na svojoj jučerašnjoj sjednici donijela odluku o novoj financijskoj injekciji od ukupno 600 milijuna kuna za Croatia Airlines, a nakon što je prošlog mjeseca već dala injekciju od 88,5 milijuna kuna. Ukupno se radi o nešto manje od milijardu kuna u godinu dana.

Odobrenje EK

Kako nije pronađen strateški partner za nacionalnog avioprijevoznika, a što nije bilo niti za očekivati u korona krizi, donesena je odluka o novoj dokapitalizaciji povećanjem temeljnog kapitala za 350 milijuna kuna, s postojećih 277,9 milijuna na 628 milijuna kuna.

Planirano je izdavanje 35 milijuna novih dionica nominalne vrijednosti 10 kuna po dionici. Kako su istakli iz Vlade, ovom odlukom se, nastavno privremenom okviru Europske komisije kojim se državama članicama omogućuje dodatna pomoć gospodarstvu zbog pandemije Covida-19, Croatia Airlinesu odobrava državna potpora u obliku povećanja temeljnog kapitala te zajma dioničara, s ciljem rješavanja problema likvidnosti i oporavka kapitala.

250

milijuna kuna Vlada je lani već ubrizgala u avioprijevoznika dokapitalizacijom

Odluka podrazumijeva i trenutačnu uplatu 250 milijuna kuna Croatia Airlinesu za osiguranje nužne financijske stabilizacije i likvidnosti Društva uslijed krize uzrokovane pandemijom Covida-19 u obliku zajma na pet godina.

Zbog teškog stanja u kojem se globalni zračni promet, a samim tim i Croatia Airlines nalazi, čitav proces je napravljen ekspresno te je jučer održana i Skupština ovog društva, u kojem država ima većinski udio i predstavljena je preko ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, koja je prihvatila Odluku o povećanju temeljnog kapitala uplatom u novcu i izdavanju novih redovnih dionica i Odluku o izmjeni Statuta Društva.

Iz Vlade pojašnjavaju da je pandemija koronavirusa imala, i još uvijek ima, razorni učinak na globalnu zrakoplovnu industriju koja se suočava s najgorom krizom ikad te niti Croatia Airlines u tom pogledu nije iznimka.

Ozbiljni poremećaji

Kao prijevoznik u vlasništvu države, kažu u Vladi, ima stratešku ulogu u hrvatskoj prometnoj infrastrukturi, što se pokazalo posebno ključnim u ovom kriznom razdoblju. Doprinos društva CA održavanju prometne povezanosti bio je presudan i za gospodarstvo i za građane Hrvatske.

“Ovom Odlukom se, nastavno privremenom okviru kojim se državama članicama omogućuje da iskoriste punu fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama radi pomoći gospodarstvu zbog pandemije Covida-19 bolesti i komunikaciji s nadležnim službama Europske komisije, Glavna uprava za tržišno natjecanje, utvrđuje provedba mjera državne potpore od Hrvatske u obliku povećanja temeljnog kapitala društva Croatia Airlines ulogom u novcu.

“Ova mjera usmjerena je na rješavanje potreba Croatia Airlinesa u pogledu neposredne likvidnosti i oporavka kapitala u trenutku kada je normalno funkcioniranje tržišta ozbiljno poremećeno ovom krizom i potonje dovodi do ozbiljnih poremećaja realne ekonomije u Hrvatskoj.

Provedba mjera omogućit će očuvanje kontinuiteta gospodarske aktivnosti društva Croatia Airlines tijekom i nakon pandemije”, stoji u obrazloženju odluke Vlade. Novac za ovu namjenu će se osigurati Izmjenama i dopunama državnog proračuna za 2020., kako i projekcijama za 2021. i 2022. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close