Strategija kontinuiranog zapošljavanja radne snage iz Azije može pomoći razvoju poslovanja

Autor: Promo , 20. studeni 2022. u 22:00
Marko Pekčec, Regional HR International Mobility Manager iz agencije Manpower SEE/PD

Manpower savjeti za rješavanje problema manjka sezonske radne snage u Hrvatskoj.

Hrvatska se svrstava na rastući popis zemalja u kojoj populacija stari, a neodrživost mirovinskog sustava i strmoglavi pad ekonomije više nije pretpostavka već izvjesnost.

U trenutku kad se razvijene zemlje svijeta, gospodarski jače od Hrvatske, bore sa stagnacijom, padom nataliteta i starenjem stanovništva – strategija kontinuiranog zapošljavanja radnika iz zemalja u razvoju postaje vrlo izvjesna opcija za budućnost.

Prema projekciji UN-a, do 2050. godine radno sposobna populacija u zemljama u razvoju narast će za gotovo 1.4 milijarde dok će se u zemljama OECD-a smanjiti za više od 92 milijuna ljudi.

– Ako bi 667 milijuna ljudi preselilo iz zemalja u razvoju u razvijene zemlje kako bi nadomjestili nedostatak radne snage – uz tu produktivnost globalni BDP bi narastao za otprilike 30 trilijuna dolara ili 25 posto globalne proizvodnje, ističe Marko Pekčec, Regional HR International Mobility Manager iz agencije Manpower SEE.

“Ključno je dovesti najbolje radnike iz Azije koji će ostati raditi dulje od jedne sezone”

Zemlja u kojoj je turizam važan izvor prihoda i doprinosi BDP-u sa skoro 25 posto ne smije si dozvoliti greške u koracima i poljuljati teško stečenu konkurentnost.

Brzopotezna rješenja poput uvoza nekvalificiranih sezonskih radnika iz inozemstva ne mogu osigurati održivost poslovanja. Priliku moramo dati radnoj snazi iz Azije.

Pekčec

Ključno je osigurati kvalitetne radnike s iskustvom na dulje od samo jedne sezone.

Visoka kultura rada, radišnost, disciplina i zahvalnost neki su od atributa kojima poslodavci opisuju azijske zaposlenike. Ključno je osigurati kvalitetne radnike s iskustvom na dulje od samo jedne sezone ističe Marko Pekčec. Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Bugarska su među 20 najbrže padajućih populacija, a UN-ove procjene su da će do 2050.

Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina izgubiti 18 posto stanovništva. -Cijela jugoistočna Europa, uključujući Hrvatsku, pred istim je izazovom kontinuirane depopulacije. Donedavno, Hrvatska je privlačila radnu snagu iz susjednih nam zemalja, međutim taj “bazen ljudi” zasigurno presušuje.

Zato se moramo okrenuti tržištu Azije u kojem ćemo naći i dovesti profesionalce koji će osigurati daljnji razvoj hrvatskih tvrtki! Iz našeg iskustva, zasposlenike formalno i praktično evaluiramo, a prije samog zaposlenja omogućava im se vrijeme potrebno za adaptaciju i integraciju zaključuje Marko Pekčec, Regional HR International Mobility Manager iz agencije Manpower SEE.

Više o Manpoweru

Manpower je globalna tvrtka s uredima u preko 80 zemalja svijeta. 13 godina zaredom proglašena je najetičnijom tvrtkom na svijetu. Rade po najvišim svjetskim standardima koristeći najsuvremenije HR alate.

Manpower sa specijaliziranim i raznolikim timom se posvećuje segmentu međunarodne mobilnosti kandidata. U Hrvatskoj su prisutni od 2008. godine.

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close