Stranke: Sporni putni nalozi i računi prezentacije

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2023. u 22:00
Državni ured za reviziju u 2021. je pregledao poslovanje 53 političke stranke, a negativno ocijenio samo Domovinski pokret/R. Anić/PIXSELL

Revizija je kod više stranaka utvrdila da su obavile popis imovine i obveza, ali da on nije cjelovit.

Poslovanje političkih stranaka s godinama je sve urednije, no na nekim se područjima greške ponavljaju, u 2021. to su bili putni nalozi, računi za reprezentaciju, popis imovine ili plaćanje izbornih troškova sa redovnog, umjesto posebnog računa.

Otkrio je to Državni ured za reviziju koji je u 2021. pregledao poslovanje 53 političke stranke, negativno je ocijenio samo Domovinski pokret, dok je 15-ak drugih dobilo uvjetna mišljenja za financijske izvještaje, odnosno za usklađenost poslovanja.

Revizija je kod Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) otkrila da troškovi za službena putovanja i reprezentaciju (192.540 kuna) nisu u poslovnim knjigama evidentirani na temelju dokumentacije koja potpuno i istinito odražava nastali poslovni događaj.

Na pojedinim putnim nalozima u iznosu od 168.505 kuna nema podataka o vremenu odlaska i povratku s puta, automobilu kojim se putovalo te izvješća s puta. Dio računa za reprezentaciju (24.035 kuna) ne sadrži podatke o razlozima ugošćavanja.

Revizija je kod više stranaka utvrdila da su obavile popis imovine i obveza, ali da on nije cjelovit. Slučaj je to i s HSLS-om, koji u 2021. nije imao ni ustrojenu evidenciju o nepodmirenim članarinama i članskim doprinosima.

Komentirajte prvi

New Report

Close