Ključevi 134 državna stana konačno idu u prave ruke

Autor: Suzana Varošanec , 28. travanj 2023. u 12:01
Ministar Branko Bačić odredio je rok za realizaciju do kraja lipnja/L. Stanzl/PIXSELL

Zbrinuti građani oslobođeni najamnina u privremenom boravku.

Nakon što im je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine prenijelo na upravljanje dio nekretnina, u Državnim nekretninama ubrzano ih uređuju za potrebe obnove. Pod pritiskom rokova raspisuju se tenderi za građevinske tvrtke i obrtnike za izvođačke radove.

Cilj je konkretni doprinos u stambenom zbrinjavanju stradalnika potresa koji su još u mobilnim objektima. Rok za realizaciju je do kraja lipnja, sve u skladu s ubrzanim tempom obnove koji je zasjevši u ‘vruću’ stolicu predstavio ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Branko Bačić.

Iz Fonda 5 milijuna eura
Obnova oštećenih zgrada jedan je od prioriteta resornog ministarstva, zbog čega je novim zakonom o obnovi omogućeno i davanje državnih stanova na korištenje korisnicima u svrhu privremenog stambenog zbrinjavanja. Tako je raspolaganje državnim stanovima i na upravljanju Državnih nekretnina dobilo prioritetnu zadaću.

Unutar Programa zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica uključili su se u obnovu kroz uređivanje praznih stanova kojima upravljaju na područjima pogođenih županija, a u koje se smještaju stradalnici. Riječ je o jednoj od 11 predviđenih mjera stambenog zbrinjavanja kojima je cilj da se iz stambenih kontejnera stradalnici potresa presele u bolje uvjete dok traje obnova njihovih nekretnina.

Prva primopredaja obavljena ovih dana tiče se prvih 13 stanova u vlasništvu RH koje su Državne nekretnine uredile i opremile. Sve što se provodi, kažu, temelji se na rješenju koje donosi resorno ministarstvo te će “zbrinuti građani u skladu s odlukom Vlade biti oslobođeni obveze plaćanja najamnine za vrijeme trajanja privremenog stambenog zbrinjavanja”.

669

praznih je stanova u vlasništvu Državnih nekretnina na području cijele države

Ukupno će se izvesti građevinsko-obrtnički radovi i opremanje 134 prazna državna stana koji zadovoljavaju uvjete moguće obnove do 30. lipnja 2023., i to: 7 stanova na području Sisačko-moslavačke županije, 2 stana u Krapinsko-zagorskoj, 12 stanova u Karlovačkoj županiji, 4 stana u Zagrebačkoj županiji te 109 stanova u Zagrebu. Uređivanje stanova financira se iz sredstava europskog Fonda solidarnosti u vrijednosti od 5 milijuna eura.

“Vjerujemo da ćemo ova sredstva u zadanom roku iskoristiti u cijelosti. Do sada je provedeno 12 postupaka nabave koji uključuju izrade troškovnika, stručni nadzor, građevinsko-obrtničke radove, opremanje namještajem, bijelu tehniku i stolarske radove. Zadovoljni smo s dosadašnjim odazivom i načinom izvođenja radova, kvalitetom i brzinom koja nam je na prvom mjestu s obzirom na to da se radi o velikom broju stanova koje je potrebno urediti u kratkom roku”, navode u državnoj tvrtki na naš upit.

Državne nekretnine prvi puta nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa uređuju tako velik broj nekretnina u kratkom roku, a među aktivnostima većih razmjera ističu da je to i obnova Palače Pongratz u Visokoj 22 u Zagrebu, za koju je izrađen projekt sveobuhvatne obnove i koja se također obnavlja sredstvima iz Fonda solidarnosti.

Popunjeno 88 posto
Što se pak broja stanova na upravljanju u ovom društvu tiče, navode kako je njihov status promjenjiv podatak. Tu su ključni različiti faktori koji utječu na stanje, poput prijenosa nekretnina s nadležnog ministarstva na društvo i obrnuto, kao redovan dio godišnjeg poslovnog ciklusa.

Također, stanovi na njihovu upravljanju uslijed praćenja statusa najmoprimaca mogu promijeniti kategoriju, a što uključuje primopredaje, sudski postupke, iseljenja i smrt korisnika.

“U ovom trenutku, od 5397 stanova kojima upravljamo na području cijele Hrvatske, 88% ih je popunjeno, odnosno imaju korisnike. Praznih stanova je sada 669, što čini 12% u odnosu na njihov ukupan broj.

Stanovi koje smo predvidjeli za uređenje i smještaj stradalnika odabrani su unutar pet županija pogođenih potresima te su bili pogodni za uređenje u tako kratkom roku”, iznose u Državnim nekretninama dodajući da lista praznih stanova u ovim županijama nije iscrpljena.

Komentirajte prvi

New Report

Close