Kreće li inflatorna spirala? Stopa inflacije nije bila ovolika od travnja 2013.

Autor: Suzana Varošanec , 17. kolovoz 2021. u 13:02
U srpnju se bilježi rast potrošačkih cijena/IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Na mjesečnoj razini, s drugom najvećom stopom inflacije (za po 1,4%) ističu se i veće cijene prijevoza te one u skupini raznih dobara i usluga.

Kreće li to inflatorna spirala: cijene restorana i hotela u srpnju su na hrvatskom tržištu najviše rasle – u prosjeku za 3% u odnosu na lipanj.

Na mjesečnoj razini, s drugom najvećom stopom inflacije (za po 1,4%) ističu se i veće cijene prijevoza te one u skupini raznih dobara i usluga.

No, promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje slijede za 1% veće cijene hrane i bezalkoholnih pića, za 0,7% komunikacija i za 0,3% stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva.

Podaci su to DSZ-a objavljeni u ponedjeljak, tako da očito s nastavkom globalno prisutnog jačanja inflatornih pritisaka, uz jenjavanje pandemije i na hrvatskom tržištu oni srpanjski bilježe rast potrošačkih cijena i na godišnjoj razini, od 2,8, kao i na mjesečnoj od 0,2%.

Kumulativni statistički podaci za prvih 7 mjeseci u odnosu na isto razdoblje 2020. pokazuju rast potrošačkih cijena za 1,5%. Srpanjska stopa inflacije na godišnjoj razini, najviša još od travnja 2013. kad je bila 3,3%, pokazuje da su samo cijene odjeće i obuće zabilježile pad na godišnjoj razini, za 0,3%.

Prvi snažniji porast stope inflacije zabilježen je u travnju ove godine, za 2,1% što je tad bila najviša stopa od kolovoza 2018. Rast potrošačkih cijena prati uspon proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda, koje su u srpnju porasle za 7,9% u odnosu na isti mjesec lani, što je njihov najveći skok još od travnja 2011.

Još od veljače statistički se registrira rast proizvođačkih cijena na godišnjoj razini na domaćem tržištu. Njihov rast neprestano ubrzava te je od svibnja stopa iznad 7%.

Komentirajte prvi

New Report

Close