Što je ulazak Hrvatske u Europsku uniju donio studentima s invaliditetom

Autor: Marta Duić , 22. svibanj 2014. u 21:59
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Filozofski fakultet u Splitu na inicijativu slijepog studenta Ivana Bogdanovića, a uz podršku rektora, održao je konferenciju pod nazivom ‘I mi studiramo, zar ne?’.

Filozofski fakultet u Splitu na inicijativu svoga slijepog studenta Ivana Bogdanovića, a uz podršku rektora splitskog sveučilišta, 9. svibnja održao je drugu po redu studentsku konferencija pod nazivom “I mi studiramo, zar ne?”. Tema ovogodišnje konferencije je: “Što je ulazak RH u EU donio studentima s invaliditetom?”. Konferencija je organizirana uz pomoć Sveučilišta u Splitu i Filozofskog fakulteta u Splitu, uz podršku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Saveza udruga mladih s invaliditetom te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.

Otvorenje konferenciju

Konferenciju su otvorili prof. dr. sc. Tomislav Kilić, prorektor Sveučilišta u Splitu, Nina Milićević izaslanica gradonačelnika Grada Splita, Suzana Fruk Židak, predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ivan Bogdanović, inicijator događanja. Svi su naglasili da je cilj stvaranja jednakih uvjeta za sve studente. Također, složili su se da su prepoznati problemi s kojima se susreću studenti s invaliditetom te će se i u budućnosti nastaviti na poboljšanju uvjeta studiranja studenata s invaliditetom.

Manje predrasuda

“Cilj ove konferencije je smanjiti predrasude koje postoje prema osobama s invaliditetom. Svjestan sam da se neće sve riješiti preko noći, ali kontinuiranim radom može se mijenjati okolina i percepcija ljudi o osobama s invaliditetom”. Istaknuo je inicijator akcije i dobitnik rektorove nagrade za volonterski i humanitarni rad Ivan Bogdanović. Matea Mihaljević-Jurković sa Filozofskog fakulteta u Splitu, održala je prezentaciju pod nazivom “Povijest Europske unije”. Naglasila je važnost fondova kojima se financiraju razni projekti u svijetu kojima se stvara boljitak cijelog svijeta. Međutim, unatoč tome, ne može se zaobići i pojam euroskepticizma koji se u posljednje vrijeme sve češće spominje, naglasila je Mihaljević-Jurković. Tea Barač s Pravnog fakulteta u Splitu, imala je izlaganje pod temom “Pravo u teoriji i pravni položaj u praksi”. Naglasila je kako su zakoni koji se tiču osoba s invaliditetom jako dobro napisani, ali da se, na žalost, u praksi loše provode. “Najveći problem je teški pristup, tj. nemogući, osobama s invaliditetom u dućane, pošte i druge ustanove”, istaknula je Tea Barač. 

Kako poboljšati zaposlenost

Rušenje dikriminacijskih barijera

Kristijan Šalinović (mlada nezaposlena osoba s invaliditetom) imao je izlaganje pod nazivom “Kako poboljšati zapošljivost osoba s invaliditetom” Istaknuo je veliki problem zapošljavanja te da je potrebno srušiti diskriminacijske barijere. „Za obavljanje velikog broja posla osobe s invaliditetom mogu raditi jednako kao i svi ostali zaposlenici te stalno naglašavanje invaliditeta nije nužno. Na isti način trebaju se gledati osobe s invaliditetom kao i sve ostale osobe“, istaknuo je Kristijan. Također, naglasio je nužnost prilagođavanja radnih mjesta osobama s invaliditetom, a prilikom gradnje objekta koji su “prilagođeni” osobama s invaliditetom često se niti ne pita za savjet osobe s invaliditetom. Tea Dragičević i Antonija Kvasina predstavili su projekt Let’s Study Together.

Komentirajte prvi

New Report

Close