Što je sustav održiviji, to je i skuplji

Autor: Lucija Špiljak , 01. srpanj 2020. u 21:59
Opelt kaže kako Austrija usko surađuje s gradovima, općinama i privatnim tvrtkama/ŽELJKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Tema razvrstavanja otpada usko je povezana uz raspravu o klimi i stavljanje recikliranog proizvoda na tržište.

Nakon uvodnih govora dr. Andreas Opelt, član Uprave austrijske tvrtke za zbrinjavanje otpada Saubermacher Dienstleistung, održao je prezentaciju na temu novih ciljeva EU te izazova i prilika za tvrtke koje se bave gospodarenjem otpadom.

Već na početku podsjetio je kako zemlje članice EU do 2035. moraju reciklirati 65 posto komunalnog otpada te naveo kako su noviteti u regulativi EU odvajanje prikupljenog organskog otpada. Kako je istaknuo, krajnji cilj do 2035. je cirkularno gospodarstvo.

“U Hrvatskoj već nekoliko godina vidimo raznolikost u fazama od jedan do četiri. Situacija je možda bolja u Zagrebu nego u drugim dijelovima Hrvatske, a izazov je da sve regije dođu na istu razinu. Godine 2003. u Austriji je uvedena zabrana odlagališta otpada koja nam je dala perspektivu da drugačije postupamo. Konačna, peta faza – cirkularno gospodarstvo – čini se kao manji korak za nas, ali što ste bliže cilju, to više morate ulagati. Recikliranje je skupo i što više razvijate održivi sustav, to je skuplje i to više nije biznis za istu cijenu. Zato je važno educirati građane kako ovo nije politička igra i igra s računima, jer kako bismo postigli ciljeve, moramo povećati troškove”, rekao je Opelt dodajući kako je danas tema razvrstavanja otpada usko povezana uz raspravu o klimi i stavljanje recikliranog proizvoda na tržište, a kroz 10-15 godina očekuje potpuno drugačije gospodarenje otpadom.

“Čeka nas još puno posla i svi moramo dati svoj doprinos. U Hrvatskoj bi naglasak trebao biti na održivosti, klimi i političkom dijalogu o ovom izazovu. Hrvatska puno zaostaje za Austrijom kod ambalažnog otpada, od stakla do plastike, zato su i kod nas i u Hrvatskoj važne edukacije i podizanje svijesti među ljudima, uz naglasak na razvrstavanje kako postupati i primjereno koristiti.

“U usporedbi s Hrvatskom, Austrija ne radi sve sama već surađuje s gradovima, općinama i privatnim tvrtkama. Spalionica u Zagrebu i postrojenja diljem Hrvatske koja koriste malo goriva od otpada imaju potencijal za napredak, te da ne bi trebali koristiti gorivo u obliku ugljena i plina

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close