Stjecanje znanja i pogled ‘iznutra’ na funkcioniranje velike i uspješne kompanije

Autor: Marta Duić , 24. srpanj 2014. u 22:10
Domagoj Glažar/G. Stanzl/PIXSELL

Svi su nas vrlo srdačno prihvatili, susretljivi su i uvijek spremni na savjet i otvoreni za bilo kakva pitanja, kažu studenti s invaliditetom na praksi.

Društveno odgovorni projekt "Iskustvo zlata vrijedi" Poslovnog dnevnika proveden je drugu godinu zaredom u suradnji s partnerima poslodavcima.

Osnovni cilj ovogodišnjeg projekta bio je proširiti svijest u društvu i problematizirati pitanje zapošljavanja osoba s invaliditetom. Također željeli smo ukazati na prepreke i izazove s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, ali i potaknuti njihovo ravnopravno sudjelovanje u društvu. Sada kada je projekt gotov i studenti su dogovorili termine svojih radnih praksa možemo reći da smo ponosni što je tako velik broj studenata odlučio prihvatiti priliku koju im je ovaj projekt nudio.

Prijave su pristizale do zadnjeg časa i na kraju smo došli nadomak brojci od 50 prijava. Prvotna ideja bila je da svaki poslodavac uzme jednog studenta na radnu praksu unutar svoje tvrtke, no mnogi partneri poslodavci kada su vidjeli kako je interes studenata s invaliditetom za projekt Iskustvo zlata vrijedi velik odlučili su ponuditi praksu većem broju studenata. Hrvatska Lutrija jedna je od tvrtki koja je ponudila radnu praksu za dva studenta s invaliditetom. Jedan od studenata radi u odjelu računovodstva dok je drugi zaposlen u odjelu marketinga. Dobivanje radne prakse danas je ključno za stalno zaposlenje, a projekt Iskustvo zlata vrijedi je upravo priliku za radnu praksu omogućio mladima s invaliditetom i dalje društveno marginaliziranoj skupii koja se svakodnevno suočava s nizom poteškoća i prepreka u zapošljavanju.

Zapošljavaju osobe s invaliditetom 
Hrvatska Lutrija već 40 godina pokazuje kako ne nudi samo zabavu i igru, već želi što više doprinijeti široj društvenoj zajednici. "Redovito i uspješno sudjelujemo u akcijama opće dobrobiti, a nakon što nam je od strane Poslovnog dnevnika ponuđena suradnja u ovom projektu, nismo ni trenutka dvojili da se uključimo u projekt jer pronalaženje posla za mlade ljude je veliki problem, a nažalost još većim postaje ako se radi o osobama s invaliditetom. Vjerujemo da zajedno, uz ovakve projekte, možemo napraviti iskorak prema predrasudama i prema uključivanju osoba s invaliditetom u naše društvo", konstatirao je Danijel Ferić, predsjednik uprave Hrvatske Lutrije.Pri provedbi natječaja za popunjavanje otvorenih radnih mjesta u Hrvatskoj Lutriji mogu se prijaviti svi koji udovoljavaju uvjetima natječaja, bez obzira radi li se o "zdravim osobama" ili pak osobama s invaliditetom.

Predsjednik uprave naglašava kako sukladno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom pri selekcijskom postupku daju prednost  osobama s invaliditetom pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima za propisana radna mjesta. U Hrvatskoj Lutriji osobe s invaliditetom rade na raznim radnim mjestima, od prodavača do radnih mjesta unutar različitih sektora i službi ovisno o mogućnostima i stupnju invaliditeta.  U Hrvatskoj Lutriji praksu obavljaju dva studenta, jedan u sektoru marketinga i korporativnih komunikacija te jedan u sektoru financija i računovodstva. "Ovisno o prirodi sektora, studenti dobivaju radne zadatke, sudjeluju u praktičnom radu, upoznaju se s ciljevima i poslovima sektora u kojima praksu i obavljaju. Postoji plan zadataka predviđen za obojicu studenata, a uglavnom se vezani za potrebe posla svakog od sektora", istaknuo je Ferić.

Ivan Taradi, slabovidna je osoba iz Zagreba i student prve godine germanistike i anglistike na Filozofskom fakultetu. Svoju radnu praksu obavlja u sektoru marketinga i korporativnih komunikacija. Kako naglašava početak radne prakse mu je uglavnom protekao u upoznavanju s djelatnicima i s aktivnostima marketinškog odjela, kao i s upoznavanjem načina funkcioniranja tvrtke. "Prvi dan sam prisustvovao snimanju reklamnog spota u sklopu marketinške kampanje Hrvatske Lutrije, a sada uglavnom surađujem s kolegama na izradi tekstova i izvještaja za interno glasilo Hrvatske lutrije. Sve mi je zanimljivo i uopće ne predstavlja napor", pohvalio se Ivan Taradi svojim prvim radnim danima u Hrvatskoj Lutriji.Domagoj Glažar, drugi je student koji praksu obavlja u sektoru financija i računovodstva. Student je četvrte godine ekonomije koji se u slobodno vrijeme bavi šahom. "Moji prvi radni dani protekli su u upoznavanju s osnovnim pravilima i sektorima koji se nalaze unutar Hrvatske lutrije. Sada radim na izvještajima o promjenama osnovnih sredstava s jednog mjesta troška na drugo mjesto troška. Moj zadatak je knjiženje i provođenje u Excelu tih podataka", objasnio nam je svoje radne zadatke Domagoj Glažar.

 

40godina

Hrvatska Lutrija pored zabave i igara na sreću njeguje i DOP

Radno okruženje i očekivanja
Domagojeva praksa dogovorena je do 4. kolovoza, odnosno punih mjesec dana. Unutar radnog vremena od 8:30 do 16 sati Domagoj je "blažen među ženama". Naime, u sektoru financija i računovodstva uz njega radi samo jedan muškarac i kako Domagoj kaže, kolegice, koje su spremne pomoći i pojasniti mu svaku nejasnoću. "Mislim da će mi ova praksa puno pomoći jer teorijska znanja koja nas nauče na fakultetu treba znati primijeniti. Ovdje se to ipak primjenjuje u praksi, realno je okruženje, točno onakvo kakvo nas može očekivati na pravom poslu. Situacije koje ovdje možete doživjeti, mi ne možemo uz faks naučiti", konstatirao je Domagoj.Ivan se pohvalio kako su njegova očekivanja od radne prakse za sada i više nego ispunjena te kako je dosta naučio.

"Interesantno je imati pogled 'iznutra' na funkcioniranje takvog odjela jedne velike i uspješne firme. Odgovara mi rad u timu. Svi su me vrlo srdačno prihvatili, susretljivi su i uvijek spremni na savjet i otvoreni za bilo kakva pitanja. Unutar mjesec dana koliko ću provesti na praksi očekujem da ću se dobro upoznati s radom marketinškog odjela i da ću naučiti puno o tome kako raditi u dinamičnom poslovnom okruženju", kaže Ivan. I poslodavci imaju samo riječi hvale za studente i njihov doprinos radnom kolektivu. "Veseli nas da sad imamo dva nova člana koji su se sjajno uklopili u naš kolektiv jer im je tako omogućena ravnopravnost u odnosu na kolege koji nemaju probleme s kojima se invalidi svakodnevno susreću. Stoga nam je izuzetno drago da smo se priključili ovom projektu jer naša znanja i iskustvo možemo prenijeti studentima i omogućiti im da steknu praktična poslovna znanja i vještine kako bi danas, sutra i sami ostvarili što bolje poslovne karijere",izrazio je svoje zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu i omogućavanjem radnog iskustva mladim osobama s invaliditetom Danijel Ferić.

Problemi osoba s invaliditetom
Obojica studenata su itekako svjesni teške situacije na tržištu rada stoga su se i priključili ovom projektu. "Danas je zapravo najveći problem zapošljavanje osoba  s invaliditetom, teško je i zdravima naći posao, a mi smo još u nezavidnijoj poziciji. Od 2015. godine se usvaja novi zakon i radi se na tome da i osobe s invaliditetom budu više zapošljavane , ali mislim da smo još uvijek u nezavidnoj situaciji u ukupnom postotku radnika i zaposlenih s invaliditetom u Hrvatskoj. Hrvatska Lutrija mi je omogućila da se u radnoj okolini nametnem s tzv. zdravim ljudima te da vidim da i ja mogu parirati i obavljati neke zadatke na istoj razini kao i oni. Invaliditet nije prepreka za kompetitivnost mladih osoba s invaliditetom u društvu", pojasnio nam je svoje viđenje problematike osoba s invaliditetom Domagoj. Za projekt Iskustvo zlata vrijedi saznao je na ekonomskom fakultetu, točnije gospođa koja radi u knjižnici i pomaže koordinatorici za osobe s invaliditetom ga je uputila da se prijavim naglašavajući mu kako je uvijek dobro steći radnu praksu. Ivan je za projekt saznao od udruge Zamisli, čiji je i inače korisnik. "Na odluku me potaknulo to što mislim da svako novo radno iskustvo može biti od koristi u budućnosti. Sigurno će dobro doći u sličnim natječajima i kod traženja posla", istaknuo je Ivan. 

Važnost iskustva

Upoznavanje s realnim poslovnim okruženjem

U poslovanju je neizmjerno važna i interakcija s ljudima, emocionalna inteligencija i načini na koje se snalazite u stvarnom radnom okruženju. Ivan i Domagoj su toga svjesni i sretni su što su dobili priliku za radnu praksu i bolje upoznavanje s realnim poslovanjem jedne tvrtke. Obojica su se po prvi puta susreli sa stvarnim zadacima i okruženjem velike tvrtke kao što je Hrvatska Lutrija. Sudeći po svemu, snašli su se i više nego odlično te svojim radom i obavljanjem zadataka doprinose poslovanju ove tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close