Stižu dizalice: Miču sjeverni toranj katedrale zbog opasnosti od urušavanja

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2020. u 12:49
Foto: PIXSELL

Kad smo došli do spoznaje u kakvom je stanju, kad smo dronom posnimili, statičari su rekli svoje mišljenje, obavijestili smo i Ministarstvo kulture… Moramo ga maknuti zbog velike opasnosti, i za samu katedralu, a i za ljude, rekao je Ivan Hren, predsjednik Odbora za obnovu katedrale.

Zagrebačka katedrala, koja je oštećena u najjačem potresu koji je pogodio Zagreb od 1880. godine, nije sigurna i kako je javio HRT, dio sjevernog tornja koji se zarotirao uslijed potresa mora se ukloniti.

– Gornji dio zvonika od lanterne pa do vrha je zapravo povezan s dvije velike šipke od 30 milimetara u jednom komadu. On ako pada, on će pasti kao cijeli takav, cijelim teretom će pasti na krovišta ako pada na južnu stranu. Ako pada na sjevernu, opet će napraviti štetu, tako da to moramo maknuti, rekao je Damir Foretić, projektant obnove katedrale, prenosi HRT.

Već večeras bi pred katedralu trebale stići dvije dizalice, jedna od 300 i jedna od 250 tona, koje će spustiti dio sjevernog tornja teškog oko 30 tona. Ispred katedrale već su napravili mjesto gdje bi dizalice trebale biti.

Kad smo došli do spoznaje u kakvom je stanju, kad smo dronom posnimili, statičari su rekli svoje mišljenje, obavijestili smo i Ministarstvo kulture… Moramo ga maknuti zbog velike opasnosti, i za samu katedralu, a i za ljude, rekao je Ivan Hren, predsjednik Odbora za obnovu katedrale.

Komentirajte prvi

New Report

Close