Stimulirati prerađivačku industriju, kao u Njemačkoj

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2018. u 22:01
Darinko Bago, Zdravko Marić i Branko Primorac, Foto: DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Ministar poručio da svi trebaju dati doprinos većem rast, a Bago je upozorio i na način financiranja škverova.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da je jedan od ključnih izazova u budućnosti povećanje stopa rasta hrvatskog gospodarstva.

Nakon poslovnog skupa Hrvatskih izvoznika (HIZ) Ekonomske politike Republike Hrvatske i očekivanja za 2019. godinu, Marić je kazao da projekcije rasta hrvatskog BDP-a u idućim godinama nisu pitanje ambicija već realnosti, odnosno pretpostavki kojima se raspolaže. Prema projekcijama Ministarstva financija, hrvatsko gospodarstvo bi u ovoj godini trebalo rasti 2,7, u idućoj godini 2,9, u 2020. 2,7, a 2021. godini 2,5 posto.

Istaknuo je Marić i da je potencijalna stopa rasta hrvatskog gospodarstva nažalost ispod trenutačne, “što znači da treba sa svih strana dati dodatan doprinos kako bi ta potencijalna stopa, a onda i stvarni rast bili veći”.

“Jedino je to garancija i osigurač i da stopa zaposlenosti može biti viša, a onda i životni standard odnosno plaće”, poručio je ministar financija. Pozdravio je činjenicu što je HIZ na skupu naglasak stavio na reindustrijalizaciju, ustvrdivši da se svijet mijenja i da se u njemu pojavljuju različite vrste industrija koje su dobile svoj udio.

Predsjednik HIZ-a Darinko Bago na okruglom stolu je ustvrdio da je u gospodarskim krugovima javna tajna da su određena brodogradilišta financirala svoju nelikvidnost sklapajući ugovore za lažne brodove i dobijajući tako avans odnosno kredit po zateznim kamatama, a kako im je Vlada davala garancije za te kredite, upitavši se ima li tu elemenata kaznene odgovornosti. Bago je na skupu izrazio zabrinutost zbog pada investicija u prerađivačku industriju. Ustvrdio je da je potrebna veća svijest da je potrebno stimulirati tu industriju po uzoru na druge zemlje, kao što su SAD i Njemačka. Kaže da u Njemačkoj svi koji se uklapaju u model novih tehnologija ostvaruju niz povlastica i stumulacija.

“To je jedna bitka kako doći u poziciju da imate proizvode visoke stvorene vrijednosti da bi Njemačka ostvarila onaj gospodarski rast koji je zacrtan. Hrvatska to nema i to je problem”, ustvrdio je Bago.

Komentirajte prvi

New Report

Close