Stav o licenciranju kroz mjesec dana

Autor: Suzana Varošanec , 01. listopad 2018. u 22:00
U RH je 5000 računovodstvenih servisa, a još oko 3000 ih posluje kao obrti/FOTOLIA

Ne može si svaki poduzetnik priuštiti odvjetnika ili IT stručnjaka pa se često sav taj posao rade računovođe, kaže Davor Brkić.

Predstavnici oko 5000 računovodstvenih servisa koliko ih prema DSZ-u djeluje u RH, dakle uz njih još oko 3000 koji rade kao obrti, dobili su novu polugu za strukovno jačanje ove profesije.

U sklopu Hrvatske gospodarske komore s radom je počelo novo Udruženje računovođa HGK. Vodit će ga novoizabrani predsjednik Davor Brkić, vlasnik i direktor te jedini zaposlenik zagrebačke tvrtke RB Unigenito.  U postojećim dobrovoljnim profesionalnim udrugama računovođa, među kojima i u Udruzi Hrvatski računovođa, čiji je predsjednik Vlado Brkanić, kažu da pozdravljaju svako strukovno jačanje. "Nadamo se da će to pridonijeti većim aktivnostima s novcem koje sve tvrtke, pa i računovodstvene plaćaju članarinu HGK-a", kaže Brkanić dodajući da Hrvatskom računovođi članarinu plaća njih 1100, a imaju 2351 licenciranih računovođa.

Profil čelnika
Kod Brkićevog izbora zanimljivim se pokazalo da prepreka nije bila što je riječ o mikro poduzetniku. Lani je njegova tvrtka ostvarila 205.000 kn ukupnih prihoda i dobit od  30.600 kn. Štoviše, kako je u istoj skupini oko 50% računovodstvenih tvrtki, to se smatra njegovom određenom prednošću na novoj funkciji, jer je upoznat s problemima malih računovodstvenih servisa. 

Uz to, sam Brkić skreće pozornost na činjenicu da je pripadnik druge generacije u obitelji koja se od početka '90.-ih bavi s ovom djelatnošću. Aktivan je i kroz neformalnu udrugu Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH), a u zadnjih godinu i pol IPRH je ostvario, navodi, izravni komunikacijski kanal s vrhom Porezne uprave u nastojanju da se pronađu rješenja za probleme koje muče cijelu struku. 

Činjenica, pak, da je izabran između čak 34 kandidata na osnivačkoj plenarnoj sjednici Udruge i po njemu govori o željama računovođa za promjenama.  Na pitanje vezano uz prioritete te koje je stajalište oko obveznog licenciranja, Brkić u prvi plan stavlja objedinjavanje djelovanja svih udruga na planu usuglašavanja stavova oko zajedničkih ciljeva te edukativne aktivnosti uz potporu HGK. Što se obveznog licenciranja tiče, načelno i osobno on je za ukidanje te obveze, no ističe da treba pričekati stav Vijeća na skupštini.

To se očekuje u sljedećih mjesec dana, nakon čega su u planu aktivnosti usmjerene prema ostalim udruženjima računovođa. Inače, najveći broj sudionika skupova već se izjasnio protiv predviđene obveze s primjenom od 2019. te očekuju ukidanje te odredbe iz Zakona o računovodstvu. U suprotnom slučaju, osim što je protivna pravu EU, došlo bi do smanjenja broja servisa za između 30 i 50%.   

Itekako važni
Brkić smatra da poduzetnicima treba približiti misao da su im računovođe zapravo prvi doticaj s poslovnim svijetom: "Relativno smo siromašna zemlja u kojoj si ne može svaki poduzetnik priuštiti odvjetnika ili IT stručnjaka pa se često dogodi da sav taj posao rade upravo računovođe. Naravno, mi ljudima pokušavamo izaći u susret i pomažemo koliko možemo, čak i kada to ne spada strogo u našu domenu." 

Komentirajte prvi

New Report

Close