Dobre vijesti: Dolazi nova šansa za korištenje državne subvencije stambenih kredita

Autor: Suzana Varošanec , 24. kolovoz 2020. u 07:00
Foto: Zvonimir Varga / Poslovni.hr

U zakonske izmjene koje omogućuju nastavak programa moglo bi se ići brzo – tijekom listopada, kaže naš izvor blizak Vladi.

Izgleda da najavljeni peti, rujanski krug natječaja za subvencioniranje stambenih kredita za mlade, drugi u ovoj godini, neće biti i posljednja šansa za korištenje takvih državnih poticaja.

Prve neslužbene najave iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kojeg u novoj Vladi vodi ministar Darko Horvat, govore u prilog nastavka ove za mnoge važne mjere i dogodine. No, zbog toga treba izmijeniti Zakon o subvencioniranju stambenih kredita.

Česta prekrajanja

Riječ je o zakonu koji je više puta mijenjan i dopunjavan, pa se tijekom jedne ranije runde izmjena, trajanje mjere u smislu predviđenog roka koji je bio limitiran do kraja 2018. bio produžio do 31. prosinca 2020.

Sada će očito ponovo biti potrebna nova zakonodavna intervencija, i kako navodi upućeni resorski izvor, u izmjene koje omogućuju nastavak programa moglo bi se ići brzo – tijekom listopada.

Odlučujuća za ovakav, po mnogima višestruko pozitivan rasplet, jest ono što inače često kod nas izostaje. To je potvrda važnosti mjere kroz primjenu, u ovom slučaju je riječ o rastu želje i potreba mladih.

13

tisuća obitelji riješilo je stambeno pitanje uz pomoć državnih subvencija od 2017. godine kada je program pokrenut

“U takvim uvjetima i nakon što se potvrdila u praksi kao dobra mjera, postoje svi razlozi na strani njezinog korištenja i dalje, tako da s njome nećemo stati”, kaže naš izvor blizak Vladi.

Vladina mjera kojom se mladima subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate, provodi se od 2017. i ukupno je kroz četiri kruga dosad riješeno stambeno pitanje za oko 13.000 obitelji u kojima je već rođeno 1528 djece.

Da interes ne jenjava svjedoče i recentna istraživanja agencija poput onog zagrebačke Operete, koje pokazuje se da se on ne vezuje samo uz navedeni peti krug.

Naime, doznajemo da se resornom Ministarstvu već javljaju pojedine obitelji koje razmišljaju o korištenju omjere, ali im je za to u rujnu prerano, pa se raspituju koliko će se s njom još dugo moći računati.

Dugoročnije rješenje

Zbog takvog potencijalnog interesa za subvencioniranje stambenih kredita i u 2021., u varijanti u kojoj je najbitnija odrednica kontinuitet, djelom i zbog toga što se tako neutralizira utjecaj na kretanja cijena na tržištu nekretnina, kao mogući vremenski rok do kad će se moći koristiti ova mjera sada se čak navodi i duže razdoblje od nekoliko sljedećih   godina.

Može se očekivati pad cijena nekretnina u narednom periodu što će u kombinaciji s ovom mjerom dodatno pridonijeti da mladi uključe u kupovinu kad tržište zadesi kako se očekuje pad, pa će im to biti i isplativije.

Uz formiranje potražnje na tržištu nekretnina na koju će nastaviti značajano djelovati državni program subvencije, za zagrebačko tržište karakterističan je i dodatni upliv vezan uz predstojeće izmještanje 300-tinjak ljudi iz Studentskom doma u Cvjetnom, s obzirom na to da trenutni stanari koji su ondje smješteni nakon potresa morati iseliti do 15. rujna.

Rješenje za brzo i kvalitetno osiguravanje njihova smještaja ide u tri smjera. Dio bi trebao biti riješen kroz subvencionirane najamnine po cijeni od 70 kuna po kvadratu za najam stana koji sami pronađu.

Za dio onih koji stan neće moći pronaći, smještaj će biti osiguran u dijelu stanova u državnom vlasništvu, što je bilo vdiljivo i po zadnjem natječaju u kojem su na bubanj nisu stavljene nekretnine s područja grada Zagreba.

Sagledava se i treća mogućnost za alternativni smještaj koji ima veće kapacitete, pa kreću razgovori s predstavnicima hotelskog i hostelskog biznisa o mogućem interesu i uvjetima za takav aranžman.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mjera koja koristi onima koji ionako imaju novaca, a sirotinja sa svojim mizernim  primanja neka se…. .  Zbog ove mjere stanovi i kuće skuplji su i do 30 % više nego što bi bilo da nema te mjere tako da su ostali građani zakinuti. Mjera bi trebala biti za sve građane a ne samo za dio pa kada je takva skupoća neka svi participiraju u tome. Ova mjera je i protuustavna jer čini građane nejednakima.

New Report

Close