Srpska agencija u čudu, ne zna što će s Mitrovićem

Autor: Saša Vejnović , 09. kolovoz 2011. u 22:00

Ovo je za nas potpuno nova situacija jer smo nadležni za emitirani sadržaj, pa ne znamo tko je zapravo nadležan ukoliko se odbiju hrvatske reklame, dakle ukoliko sadržaj nije objavljen, rekao nam je Srboljub Bogdanović, glasnogovornik Republičke radiodifuzne agencije. Kako Agencija do našeg razgovora s Bogdanovićem nije službeno zaprimila prigovor hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, još nije ni započela nadzor nad programom Televizije Pink.

“Moramo najprije vidjeti na što se točno odnosi prigovor da bismo mogli reagirati pa čekamo da nam naš veleposlanik proslijedi reakciju Hrvatske”, kaže Bogdanović. Što se tiče skidanja reklama s programa TV Pinka po nacionalnoj osnovi, to izričito zabranjuje srpski Zakon o oglašavanju. Za provođenje tog zakona nadležno je Ministarstvo trgovine, a za nepoštivanje konkretnog članka koji zabranjuje odbijanje oglasa po nacionalnoj osnovi, može se odrediti kazna od 100.000 do milijun dinara (od 7 do 72 tisuće kuna).

Ukoliko se to od njen zatraži, Agencija bi mogla provjeriti radili se o sustavnoj kampanji, koja je također zakonom zabranjena, no teško je dokaziva. Samo je u jednom slučaju dokazana i to kad je na lokalnoj televiziji u Šapcu svakodnevno emitiran oglas protiv čovjeka koji im je bio dužan novac. Čak i da se utvrdi da Pink radi nešto nezakonito trajno oduzimanje koncesije (koja mu ističe za tri godine) tek je krajnja mjera. Agencija mu može oduzeti koncesiju na mjesec dana, javno ga upozoriti ili ga tek opomenuti. Moguće je podnijeti i prekršajnu prijavu nakon čega sud odlučuje o visini kazne.

Željko Mitrović, koji je prije tjedan dana objavio da nogom neće kročiti u Hrvatsku dok je na vlasti Jadranka Kosor, od ponedjeljka navečer je u Dubrovniku, navodno da bi se izborio za svoju jahtu. Prema nekim neslužbenim informacijama Mitrović se nije sastao s predstavnicima dubrovačke Carinske ispostave, koja je objavila poziv za dražbu jahte El Bosco V, za što je Mitrović tražio odgodu. Njegovi odvjetnici su u utorak razgovarali s predstavnikom Svjetske carinske unije zaduženim za Hrvatsku nakon čega je ta organizacija poslala službeni upit hrvatskom atašeu u Bruxellesu i zahtjev da se Mitrovićev spis ponovno prouči.

Komentirajte prvi

New Report

Close