Srednjoškolci iz čitavog svijeta rješavat će raznovrsne znanstvene probleme i zadatke

Autor: Borivoje Dokler , 04. lipanj 2023. u 22:00
Škola je podijeljena u dva zasebna kampa koji će se održati od 23. srpnja do 13. kolovoza na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja/PD

U Požegi će se održati Ljetna škola znanosti na kojoj će mentori biti mladi znanstvenici.

Ljetna škola znanosti, projekt u organizaciji Društva za edukaciju van okvira, već više od dva desetljeća okuplja velik broj motiviranih srednjoškolaca iz cijelog svijeta. Pod vodstvom mladih znanstvenika s vodećih svjetskih znanstvenih institucija, učenici imaju priliku sudjelovati na zanimljivim projektima, razvijajući tako svoj entuzijazam prema znanju i otkrićima.

Ove godine škola se održava u Požegi od 23. srpnja do 13. kolovoza, a polaznici će se sa znanošću i STEM područjima upoznavati putem projekata iz eksperimentalne biologije, psihologije, astronomije i računarstva.

U pripremi su predavanja znanstvenika s prestižnih institucija kao što su EPFL Lausanne u Švicarskoj te Sveučilišta Oxford i Stanford. Škola je podijeljena u dva zasebna kampa – S3 koji će se održati od 23. srpnja do 2. kolovoza i namijenjen je učenicima koji završavaju 1. ili 2. razred osnove škole, te S3++ za učenike koji završavaju 3. ili 4. razred srednje škole, a trajat će od 3. do 13. kolovoza.

Besak

Sama sam bila sudionik kampa i izgradila doživotna prijateljstva i stvorila prilike koje mi još danas pomažu u razvoju karijere.

Opuštena i prijateljska atmosfera
S obzirom na to da je škola otvorena srednjoškolcima iz cijelog svijeta, njen službeni jezik je engleski. Do sada su je pohađali učenici, ali i mentori, iz Brazila, SAD-a, Belgije, Njemačke, Norveške, Italije, Švicarske, Španjolske, Indije, Južne Koreje, Litve, Mađarske, Srbije… Prijave za školu traju do 12. lipnja, a uvjeta za sudjelovanje nema.

Potrebno je samo napisati motivacijsko pismo i ispuniti formular za prijavu, a po zatvaranju prijava učenike se zove na ležerni intervju na kojem se potvrđuje da imaju dovoljnu razinu znanja engleskog jezika da mogu pratiti događanja na školi te se razgovara o njima zanimljivim temama. Zatim slijedi selekcijski proces i odabrani polaznici pozivaju se na odgovarajući kamp.

Tijekom škole učenici rade na desetodnevnim projektima čiji je cilj predstaviti znanstveni rad u malom. U tom ih procesu vode mladi znanstvenici, uglavnom doktorandi, koji im pružaju podršku, zadaju zadatke i zajedno s njima rješavaju probleme, sve u opuštenoj i prijateljski nastrojenoj radnoj atmosferi.

Program je svakodnevno gust i intenzivan, ali nije ispunjen isključivo poslom. Osim rada na projektima i predavanja, organiziraju se i razne zabavne aktivnosti, poput igranja društvenih igara, večernjih kvizova, lova na blago i jednodnevnog izleta.

Bivši polaznici čine bogatu alumni zajednicu koja pruža mogućnosti umrežavanja s vršnjacima, ali i potencijalnim mentorima iz čitava svijeta te iz širokog spektra područja.

Ljetna škola je izvorno nastala u Višnjanu 2001. godine s ciljem proširenja područja interesa s astronomije na STEM općenito. Međutim, u današnjem formatu postoji od 2013. godine, kad se preselila u Požegu, gdje je u prostorima nove Požeške gimnazije imala mogućnost ugostiti veći broj projekata, a time i polaznika.

Korov

Vidjeti koliko srednjoškolcima iz raznih krajeva svijeta ta desetodnevna avantura može značiti jednostavno je neprocjenjivo.

Prethodnih godina škola se odvijala u prilično konzistentnom formatu – na svakom kampu sudjelovalo je 20 do 25 polaznika, pet voditelja projekata (doktorandi i mladi znanstvenici), pet voditelja tzv. swapshop radionica (studenti) te četiri do šest predavača (profesori, nagrađivani znanstvenici i sl.).

Tijekom svih dosadašnjih izdanja škole, u programe direktno bilo uključeno preko 900 ljudi. Omjer domaćih i stranih polaznika varirao je od godine do godine, no u prosjeku je bilo oko 40 posto polaznika iz Hrvatske te 60 posto iz drugih, najviše europskih zemalja. Prošle je godine omjer bio otprilike obrnut, s obzirom na ograničenja zbog zaostalih efekata pandemije.

Ove godine na temelju dosadašnjih prijava i upita očekuje se podjednak broj domaćih i stranih polaznika. Ovogodišnje izdanje škole po prvi put održat će se na novoj lokaciji unutar Požege – Fakultetu turizma i ruralnog razvoja. Osim promjene lokacije, ove godine polaznike čeka još noviteta kako bi ih se bolje upoznalo s Požegom, ali i Požežanima ponudili nešto zauzvrat.

Završne prezentacije projekata polaznika i jedno od predavanja na S3 kampu održat ćemo u Gradskoj knjižnici Požega. Sva predavanja otvorena su za javnost te se mogu pratiti uživo na YouTube kanalu škole. Osim toga, obnovljena je ideja otvorenog dana, kada se pozivaju svi zainteresirane da tijekom jednog popodneva dobiju uvid u iskustvo polaznika sudjelovanjem na swapshop radionicama.

Mladi za mlade
Laura Besak, jedna od organizatorica Ljetne škole, ističe kako je za nju ona primjer inicijative kakvu treba njegovati još dugo godina. “Sama sam imala priliku iskusiti kako je to biti sudionik na S3 kampu, gdje sam izgradila doživotna prijateljstva i stvorila prilike koje mi još danas pomažu u razvoju karijere.

Sad, kad imam priliku promatrati takva iskustva u nastanku, još sam snažnije uvjerena da je Ljetna škola dragulj znanosti i znanstvene komunikacije – od mladih za mlade”, smatra Laura Busak. U organizaciji sudjeluje i Luka Korov koji napominje da je tu priliku prihvatio znajući koliko su mu slični kampovi u osnovnoškolskim i srednjoškolskim danima pomogli.

“Unatoč pripremama koje traju gotovo cijelu godinu, vidjeti koliko motiviranim srednjoškolcima iz raznih krajeva svijeta ta desetodnevna avantura može značiti jednostavno je neprocjenjivo. Posebno mi je drago što se, za razliku od dosadašnjih organizatora, s nama mlađima polaznici mogu malo jednostavnije poistovjetiti i slobodnije nam se obratiti s nedoumicama na svom znanstvenom putu”, zaključio je Korov.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close