Srednji menadžment sve važnija karika u kampingu, nagodinu međunarodni studij

Autor: Marija Crnjak , 26. siječanj 2022. u 22:00
Program studija je jako intenzivan, prolazi se sve od organizacije poslovanja do pojedinačnih operacija, pravila gradnje, investicija/D. Marušić/PIXSELL

Opatijski program, jedinstven u Europi, širi se u Španjolsku i Nizozemsku.

U tijeku su prijave za upis šeste generacije polaznika programa cjeloživotnog obrazovanja Menadžment kamping resorta koji je na Fakultetu za menadžment u turizmu i hotelijerstvu Opatija pokrenula Josipa Cvelić Bonifačić uz podršku Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

Interes za program u konstantnom je porastu, kao i kamping biznis koji je u pandemiji dobio novu šansu kroz nikad popularnije trendove održivog razvoja i zelenog poslovanja.

Novi standardi
”Ovo je zaista “man on the Moon” moment za ovaj segment turizma, koji se nameće kao idealno rješenje u skladu s novim potrebama turista, javnim, ali i potrebama investitora koji traže konkurentska rješenja.

To je i prilika za hrvatski turizam da se okrene održivim rješenjima, nježnim intervencijama u okoliš, da se sredi prostorno planiranje. Tu je i Europski zeleni plan koji ide u smjeru boravka u prirodi i izbjegavanja masovnosti, i kamping se tu odlično uklapa”, smatra Josipa Cvelić Bonifačić.

Još jedna važna prednost kamping segmenta je što iziskuje manje radnika od primjerice hotelskog smještaja pa je posebno atraktivan u okolnostima nedostatka radnika globalno.

No, taj kadar se sve više profesionalizira i specijalizira, uz jačanje srednjeg menadžmenta koji je do prije nekoliko godina u hrvatskim kampovima bio gotovo nepostojeći.

Cvelić Bonifačić

To je i prilika za hrvatski turizam da se okrene održivim rješenjima, nježnim intervencijama u okoliš, da se sredi prostorno planiranje, kaže autorica studija.

”Razvoj kamping usluga postavio je nove standarde i srednji menadžment je važna karika za poslovanje, zbog čega nam i velike kompanije šalju zaposlenike, a značajan broj polaznika su mali poduzetnici, investitori koji su otvorili ili se tek spremaju otvoriti male kampove, što je brzorastući tred u Europi.

Program studija je jako intenzivan, prolazi se sve od organizacije poslovanja do pojedinačnih operacija, pravila gradnje, investicija”, pojašnjava Cvelić Bonifačić. Predavači su menadžeri u kampovima, projektanti, stručnjaci za digitalni marketing, predstavnici ADAC-a (Njemački auto klub).

Praktični dio odvija se u kampu s 5 zvjezdica gdje polaznici provode vikend, spavaju u mobilnim kućicama, sastavljaju šator, borave u kamperu, prolaze sve operacije da na licu mjesta uvide potrebe gostiju i sve zamke na koje mogu naići u poslovanju.

“To im je prilika za umrežavanje i upoznavanje kolega, razmjenu iskustava i znanja”, pojašnjava Josipa Cvelić Bonifačić koja je nedavno dobila nagradu ADAC-a za životno djelo zbog iznimnog doprinosa razvoju kamping turizma, svojevrsni Oscar u toj industriji.

U Bredi i Gironi
Program Menadžment kamping resorta jedinstven je u Hrvatskoj ali i Europi, i zasad osim hrvatskih privlači polaznike iz Slovenije, a ujedno je i baza za prvi europski studij Održivog kamping menadžmenta koji kreće iduće godine.

Radi se o zajedničkom projektu Campmaster u kojem kao partneri nastupaju FMTH, Sveučilište u Gironi (Španjolska) te Sveučilište u Bredi (Nizozemska), za osnivanje diplomskog studija iz područja Održivog menadžmenta kamping resorta.

Partneri iz gospodarstva su KUH, Udruga kampova Girona-Costa Brava (CAG) te udruženje Leading camping Europe. Razvoj europskog kurikula znači da budući studij mora imati europsku dimenziju obrazovanja koja će u fokusu imati održivost, te buduće potrebe rada i razvoja kamping menadžmenta u Europi i svijetu.

Omogućit će izvođenje diplomskih studija koji će biti otvoreni i kreirani za polaznike iz cijelog svijeta, a nastava će se odvijati u Opatiji, Bredi i Gironi.

”Radi se o vodećim kamping destinacijama, u kojima će polaznici dobiti uvid u različite modele poslovanja i upravljanja i primijeniti ih i prilagoditi u svom kampu”, zaključuje Cvelić Bonifačić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close