Spremali su se na udar krize, ali ne i na ovakav šok: Troškovi plina u jednom slavonskom pogonu čak su devet puta veći

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2023. u 09:52
Foto: Igor Soban/PIXSELL

“Za prosinac prošle godine dobili smo račun od 660 tisuća kuna. Govorimo o jednom mjesecu”, istaknuo je Mario Obradović, direktor tvrtke Održavanje vagona, pogon Slavonski Brod.

Visoki računi za plin šokirali su početkom godine slavonskobrodske poduzetnike i obrtnike. I do deset puta veće iznose teško mogu ukalkulirati u poslovanje, a u Obrtničkoj komori strahuju da će se nakon oporavka mnogi obrti ponovno ugasiti. U slavonskobrodskom pogonu za održavanje vagona plin je glavni energent. Spremali su se na udar krize, ali ne i na ovakav šok, piše HRT.

“Za prosinac prošle godine dobili smo račun od 660 tisuća kuna. Govorimo o jednom mjesecu”, istaknuo je Mario Obradović, direktor tvrtke Održavanje vagona, pogon Slavonski Brod.

Devet puta više nego prijašnjih mjeseci. “Meni je jasno da je država pokušala ublažiti taj šok, ali je uistinu ta ogromna razlika u cijenama”, istaknuo je Obradović.

Usred zime bio je to hladan tuš i za obrtnike. Dok su se, kažu, cijene njihovih proizvoda strogo kontrolirale – golemi računi za plin ozbiljno su kasnili.

“Sredinom siječnja ove godine dobili smo odjednom sva tri računa za 10, 11 i 12 mjesec koji su nas više nego šokirali. Dobili smo 180 tisuća kuna”, rekao je Jakša Lović, poduzetnik iz Gornje Bebrine.

Zbog enormnog poskupljenja Obrtnička je komora bila zatrpana pozivima. Tražili su objašnjenje i od regulatorne agencije i od opskrbljivača – HEP Plina. A pisali su i resornom ministarstvu.

“Pisali smo da se pokušamo dogovoriti da nam se obračunava plin kao kućanstvu”, rekla je Jelena Sedlo Ivaniš, potpredsjednica Hrvatske obrtničke komore.

Jer će, kaže, i uz državne poticaje mnogi teško preživjeti. Oni svoje račune još nisu platili. HEP Plinu Osijek uložili su žalbu pozivajući se na uslugu zajamčene opskrbe.

“Cijena koju smo trenutno dobili je oko 30 posto veća i od cijene koju je HERA propisala”, rekao je Obradović.

Na naš upit iz HEP-a su odgovorili da primjenjuju cijenu plina koju donosi HERA.

“HEP Plin kao zajamčeni opskrbljivač nema nikakav utjecaj na iznos regulirane cijene plina i nije u mogućnosti razmatrati prigovore u vezi s cijenom plina za tu kategoriju kupaca”, kažu.

Dodaju i kako se s obzirom na povoljno stanje na plinskim burzama može očekivati stabilizacija cijena. Tko preživi – dočekat će i najavljeni novi paket Vladinih mjera.

Komentirajte prvi

New Report

Close