Splićanka otkrila zašto se nakon tri godine rada u Irskoj vratila u Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2018. u 09:19
Foto: Thinkstock

U Irskoj je radila kao “au pair” djevojka, odnosno čuvala je djecu u jednoj obitelji, a paralelno je pohađala Fitness institut.

Splićanka Stela Grljušić (33) tri je godine živjela u Irskoj gdje je otišla nakon što je dala otkaz na sudu.

U Irskoj je radila kao "au pair" djevojka, odnosno čuvala je djecu u jednoj obitelji, a paralelno je pohađala Fitness institut. Iako je završila pravni fakultet, danas radi kao osobna trenerica za što se školovala u Irskoj nakon što je u veljači 2015. odselila iz Hrvatske.

– Otkazu na sudu prethodilo je godinu i šest mjeseci rada, gdje sam shvatila da svaki dan čekam marendu, a iza marende kraj radnog dana. Svaki dan sam čekala petak, a nijednu nedjelju nisam čekala ponedjeljak. Tada sam shvatila da nešto moram mijenjati i da ne želim život provesti tako – ispričala je ona za Slobodnu Dalmaciju.

No, nakon tri godine života u Irskoj, 33-godišnjakinja se ipak odlučila vratiti u Hrvatsku.

– U Hrvatskoj sam se okušala samo kao diplomirana pravnica, ali kao osobni trener nisam. Kiša mi je postajala sve nepodnošljivija, a osunčane fotografije koje su mi svakodnevno slale mama, sestra i prijatelji su zaista govorile 1000 riječi, pa sam jedno jutro samo rekla – ma, kvragu sve, idem biti osobni trener doma – kazala je ona. O povratku u Irsku sada ne razmišlja jer je zadovoljna poslom koji radi.

O životu u Irskoj kaže:

– Upoznala sam nekoliko Hrvata vani. Dojmovi su uglavnom dobri, irski standard je bolji od našeg i Hrvati tamo "dišu" bez kredita i dugova pa su manje čangrizavi, politika i novac nisu glavna tema. Svi ljetuju u Hrvatskoj i nadaju se boljem sutra i povratku u svoju zemlju. Rijetki su oni koji žele tamo ostariti.

No, kaže kako niti u Irskoj nije sve tako bajno.

– Vani nije teško uspjeti ako si discipliniran, uporan i jako vrijedan. Irci cijene rad te ne postoji šansa da nećeš biti nagrađen. No, isto moram napomenuti da ako su ti radni kolege Irci a ne drugi došljaci, koliko god se govorilo o nediskriminaciji i jednakim uvjetima u stvarnosti to tako ne funkcionira. Imaš priliku i bit će ti pružena tek nakon što neki Irac prije tebe zauzme bolju poziciju – kaže ova Splićanka.

Komentirajte prvi

New Report

Close