S&P snizio izglede za rejting Zagreba

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. kolovoz 2013. u 09:33
Thinkstock

Agencija Standard & Poors’s snizila je u srijedu prognozu kreditnog rejtinga grada Zagreba sa stabilne na negativnu.

Agencija Standard & Poors's (S&P) snizila je u srijedu prognozu kreditnog rejtinga grada Zagreba sa stabilne na negativnu, zadržavši mu važeći dugoročni rejting na BB+, nakon što je prošloga tjedna smanjila izglede za kreditni rejting države.

Po metodologiji S&P-a, lokalne i regionalne vlasti mogu imati veći rejting od države, ako su njihove kreditne karakteristike bolje i ako im ne prijeti rizik da im država mora financijski pomoći. No, analitičari te agencije smatraju da lokalne vlasti, uključujući Zagreb, trenutačno ne ispunjavaju te uvjete.

Među ostalim, S&P smatra da Zagreb nema dovoljnu financijsku autonomiju da bi se učinkovito odupro značajnoj državnoj intervenciji, posebice promjenama u području stope podijele poreza. Stoga Zagreb ne može imati veći rejting od Hrvatske, navodi se u izvješću S&P-a.

Ta je agencija prošlog tjedna snizila prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske sa stabilne na negativnu, zadržavši važeći rejting za zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti na BB+. Navela je pritom da revizija prognoze hrvatskog rejtinga odražava stajalište te agencije da će nastavak slabosti gospodarstva, zajedno s ograničenim dosezima reformi, dovesti do slabije fiskalne situacije nego što se procjenjivalo.

Negativni izgledi Zagreba znače da bi mu S&P u idućih 12 mjeseci mogao smanjiti rejting, čak i ako rejting države ostane nepromijenjen, u slučaju da se značajnije pogorša situacija u proračunu grada ili njegova likvidnost. A to bi se dogodilo ako padnu proračunski prihodi ili se pokaže potreba da vlasti moraju dodatno podržati kompaniju Zagrebački Holding.

Smanjenje rejtinga Zagrebu moglo bi uslijediti i ako se smanji kreditni rejting države. Isto tako, ako se povećaju izgledi za rejting Hrvatske na stabilne, vjerojatno bi se povećali i izgledi za Zagreb, navodi se u priopćenju S&P-a.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Điha, điha, ajmo, Bandi! Fontane! Vodoskoci! Aquapark! Podzemna željeznica! Luna park! Šatori sa kobasicama! Ijuuau! Điha! Điha! Ajmo građani, glasujmo za Bandija! Sekretar ONO i DSZ ne može da omaši kada je gospodarstvo u pitanju! Kumrovečka je to škola ekonomije i rukovođenja. Naš čov'ik! Điha! Điha!

Nisam glasao za njega, nikad ni ne bi. Zagreb je u bankrotnom financijskom stanju. Nakon pustosenja kumova i svih “projekata”, spreman je za stecaj. Pad izgleda smao prati drzavu-jer nitko ne moze biti iznad nje.

Điha, điha, ajmo, Bandi! Fontane! Vodoskoci! Aquapark! Podzemna željeznica! Luna park! Šatori sa kobasicama! Ijuuau! Điha! Điha! Ajmo građani, glasujmo za Bandija! Sekretar ONO i DSZ ne može da omaši kada je gospodarstvo u pitanju! Kumrovečka je to škola ekonomije i rukovođenja. Naš čov’ik! Điha! Điha!

New Report

Close