Šostar: Nakon Uskrsa kreće masovno cijepljenje Zagrepčana

Autor: Poslovni.hr , 26. ožujak 2021. u 08:28
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

A dinamika isporuke ključna je za ostvarivanje tog plana.

Nakon Uskrsa u Zagrebu će se organizirati veliki punkt za masovno cijepljenje, rekao je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

“Pripremamo se za veliki cijepni punkt na Zagrebačkom velesajmu, a želja je da to bude na Svjetski dan zdravlja 7. travnja. Zagreb će napraviti sve što može kako bi se provodilo cijepljenje prema planu”, potvrdio je za Večernji list dr. Zvonimir Šostar.

A dinamika isporuke ključna je za ostvarivanje tog plana. Zagreb bi na velikom punktu mogao dnevno cijepiti oko 6000 građana, što bi uz šestodnevno cijepljenje bilo približno 36.000 cijepljenih na tjedan. Za mjesec dana to bi bilo od 150.000 do 200.000 cijepljenih.

No, isporuke su neizvjesne. Već treći tjedan nije stigla ni bočica Moderne, koja se do sada uredno isporučivala. U Zagrebu je cijepljeno tek nešto više od 100 tisuća ljudi. U prvoj fazi to su bili stariji korisnici domova i domski djelatnici te zaposleni u zdravstvu, a u drugoj fazi cijepe se stariji i kronično bolesni pacijenti po domovima zdravlja – od toga ih je oko 70% cijepljeno u minipunktovima domova zdravlja, gdje cijepe timovi izvan radnog vremena, a oko 30% u ambulantama. Oko 6000 zdravstvenih djelatnika cijepljeno je u NZJZ-u “Dr. A. Štampar”, gdje se svakodnevno cijepi dvjestotinjak građana.

Ambulante u Zagrebu od ovog tjedna više ne dobivaju svaka jednak broj cijepnih doza. One s većim brojem pacijenata starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, neovisno o dobi, sada su dobile 32 doze (po 20 doza AstraZenece i 12 doza Pfzera), a one koje imaju manji broj pacijenata iz tih kategorija dobile su po dvanaest doza cjepiva. Do sada je u četiri tjedna svaka ambulanta dobila po 112 doza, tjedno između 26 i 32 doze, ovisno o količini prispjelih AstraZenecinih doza. Neće se ni novim načinom raspodjele odmah ujednačiti nerazmjer cijepljenih prema dobi do kojeg je došlo zbog nejednake strukture pacijenata, pa kod jednog doktora još nisu cijepljeni 75-godišnjaci, a kod drugog se počelo cijepiti 50-godišnjake.

Komentirajte prvi

New Report

Close