Solarne elektrane moraju imati veći udio od 0,6%

Autor: Ana Blašković , 29. studeni 2022. u 22:01
Foto: JOSIP REGOVIC/PIXSELL

To je tragično za zemlju s takvom insolacijom.

Energetska kriza brutalno je demonstrirala što znači ovisnost o fosilnim gorivima i koliko se volatilnost cijena može odraziti na život u zemlji gdje je energija više-manje socijalna kategorija, apostrofirao je Ante Renić, direktor VSB Obnovljiva Energija Hrvatska u prezentaciji o kaskanju Hrvatske za Europom u obnovljivim izvorima energije (OIE).

”Solarne elektrane sudjeluju samo sa 0,6% u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj, to je tragično za zemlju s takvom insolacijom. Istodobno, Njemačka s neusporedivo manjom insolacijom samo iz solara proizvede količinu električne energije koju Hrvatska godišnje niti ne potroši”, ilustrira neiskorišteni potencijal. Investicije u OIE usporava i spora legislativa i administracija, neusklađenost rada agencija, prostornih planova, dugotrajan postupak spajanja na elektroenergetsku mrežu, spore objave tendera…

Napominje da jedino proizvođači iz OIE mogu osigurati stabilnost cijena u razdobljima od 10 do 15 godina što je jedan od razloga da Europska unija želi povećati udio električne energije iz obnovljivih izvora na 45 posto u ukupnoj proizvodnji. “Velika je to brojka, ali mislim da je to moguće, pitanje je samo koliko ćemo na to biti natjerani”, zaključuje Renić.

Komentirajte prvi

organizator
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close