‘Snižavanje PDV-a na plin pomaže očuvanju naše likvidnosti’

Autor: Marija Brnić , 21. veljača 2022. u 07:00
Čelnik Petrokemije Davor Žmegač/N. Ćutuk/PIXSELL

Sama Petrokemija neće moći koristiti subvencije koje su u ukupnom iznosu od 600 milijuna kuna predviđene za mikro, male i srednje poduzetnike s potrošnjom do 10 Gwh (gigavatsati).

U kutinskoj Petrokemiji, najvećem potrošaču plina u Hrvatskoj (s udjelom od 15%), još uvijek proučavaju detalje i efekte mjera vladinog paketa pomoći ublažavanju inflatornih pritisaka zbog rasta cijena energenata.

Sama Petrokemija neće moći koristiti subvencije koje su u ukupnom iznosu od 600 milijuna kuna predviđene za mikro, male i srednje poduzetnike s potrošnjom do 10 Gwh (gigavatsati), no pozitivna vijest za nju je potpora poljoprivrednicima za nabavu umjetnoga gnojiva, što će očuvati potražnju za njezinim proizvodima koji su već morali poskupjeti dva do tri puta.

S poskupljenjem udio plina u ukupnoj cijeni narastao je na čak 80% pa je jasno da pozitivan efekt predsjednik Uprave Davor Žmegač očekuje od snižavanja stope PDV-a na plin, što će pripomoći očuvanju likvidnosti.

“Petrokemija je već provela sve raspoložive interne mjere u optimizaciji poslovanja čime smo značajan dio troškova povijesno visokog poskupljenja plina kao naše glavne sirovine i energije preuzeli na sebe”, ističe Žmegač, ocjenjujući mjere Vlade RH usmjerene na poljoprivredni sektor pozitivnima, jer će u proizvodnom ciklusu djelomično ublažiti pritiske na cijenu hrane.

Čelni čovjek tvrtke koja je oslonac domaće poljoprivrede očekuje da primjena mjera iz ovog paketa bude brza i efikasna, što je, po njemu sada ključno, te da će “Vlada biti otvorena za daljnju komunikaciju u cilju eventualno potrebnih daljnjih prilagodbi budući da je volatilnost na energetskom tržištu i nadalje snažno prisutna”.

Detaljnije informacije o utjecaju cjenovnog ‘buma’ na Petrokemijino poslovanje u prošloj godini, kao i prve procjene za ovu godinu, doznat će se iz nerevidiranih rezultata poslovanja za četvrto tromjesečje i za 2021., koje će Uprava razmatrati u srijedu.

Komentirajte prvi

New Report

Close