Smještaj za radnike nova unosna prilika na tržištu nekretnina

Autor: Marija Crnjak , 20. veljača 2023. u 11:20
Gabrijel Peroli, suvlasnik i direktor tvrtke Constigo grupa/G. Kovačić/PIXSELL

Bum uvoza radne snage stvorio je nišu kojoj predviđaju brz rast.

Najam smještaja radnicima sve je važnija niša na hrvatskom tržištu nekretnina koju očekuje brz rast, i bit će u sve većem fokusu posrednika u najmu, ali i investitora u nove smještajne kapacitete ili prenamjenu postojećih.

Poticaj razvoju ovog segmenta najma, koji je dosad bio sporadičan i vezan uglavnom uz građevinske tvrtke, dao je rast broja stranih radnika koji u Hrvatskoj sve više postaju stalna, a ne samo sezonska radna snaga.

Pritom, kvaliteta smještaja za radnike dramatično se popravlja zahvaljujući nedostatku kadrova, što poslodavce prisiljava da budu konkurentni i tako da svojim zaposlenicima pruže što bolje uvjete života, ne samo na radnom mjestu već i u slobodno vrijeme.

Kako se u Hrvatskoj u narednom razdoblju očekuju i novi veliki infrastrukturni projekti u javnom i privatnom sektoru, to će nam dovesti i nove radnike, ali i nova ulaganja u njihov smještaj, smatraju sugovornici Poslovnog dnevnika koji tu vide i svoje poslovne prilike. Ipak se radi o najmanje 100 tisuća radnika koji kod nas traže, ili će tražiti svoj privremeni dom.

Građevinska tvrtka Constigo Grupa sa sjedištem u Rijeci među prvima je u Hrvatskoj prepoznala važnost razvoja tržišta najma nekretnina za potrebe radnika te unazad dvije godine pa kao posebnu uslugu nude organizaciju smještaja radnika.

Rade najviše na području Primorsko-goranske županije i Zagreba, a dnevno u smještajnim objektima koje servisiraju imaju 200-tinjak radnika. Radi se uglavnom o dugoročnom najmu, dio smještaja je u njihovom vlasništvu, dio u podnajmu, i u njihovoj su organizaciji usluge čišćenja i održavanja objekata.

Peroli

Nudimo specijaliziranu uslugu koja tvrtkama osigurava efikasnu i povoljnu organizaciju smještaja za radnike, unutar planiranog budžeta, uz uštedu vlastitih resursa.

”Smještaj za radnike definitivno je segment koji je sve važniji i zanimljiviji, i vidimo da će potražnja značajno rasti. Mi smo u to krenuli prije više od dvije godine ‘za probu’ i pokazalo se da je to bio pun pogodak, naši kapaciteti stalno su puni, unaprijed se rezerviraju.

Od Zagreba do Istre, Dalmacije, potražnja je velika ne samo u sezonama nego tijekom čitave godine, i ubuduće vidimo da će ona rasti. Kako nam to nije core biznis dosad nismo imali velik portfelj, ali radimo na tome da ga povećamo. Plan je gradnja objekta tipa hostela za radnike tu na području Rijeke za početak.

U narednom razdoblju kao velik potencijal također vidimo smještajne kapacitete koji se zadnjih 20-30 godina iznajmljuju turistima, no više nisu konkurentni jer nemaju kvalitetu usluge koja se sve više traži, s obzirom na to da se Hrvatska usmjerava prema sve luksuznijoj turističkoj ponudi.

Dio vlasnika tih nekretnina koji neće imati financijske mogućnosti ili volje da se tu prilagodi, ima odličnu priliku urediti i prenamijeniti svoje objekte i umjesto turista ugostiti radnike”, ispričao nam je Gabrijel Peroli, suvlasnik i direktor tvrtke Constigo grupa.

Osim što se u ovom segmentu može ostvariti puno bolji prihod nego kroz klasičan
dugoročni najam, za vlasnike nekretnina povoljno je i što posrednici poput Constigo grupe preuzimaju i servisiranje, od čišćenja nadalje.

Kako se u Hrvatskoj očekuju novi veliki infrastrukturni projekti, to će nam dovesti nove radnike, ali i nova ulaganja u njihov smještaj/H. Jelavić/PIXSELL

Peroli ističe kako su ugovaranjem s njihovom kompanijom vlasnici nekretnina sigurniji i da će na vrijeme dobiti novac od najma, te je njihov angažman pa i rizik pritom sveden na minimum. Radnici su, kaže nam, usto jako zahvalni najmoprimci jer im taj smještaj najviše služi za odmor, a mnogi od njih vikendima idu svojim kućama.

Investitori u smještaj također trebaju imati na umu da danas više ne prolaze višekrevetne sobe s dijeljenjem jedne kupaonice, radnicima trebaju jednokreventne, najviše dvokrevetne sobe s kupaonicama, ne dolaze u obzir kreveti na kat, usluge poput TV i bežičnog interneta su standard, a stanovi se moraju održavati i čistiti najmanje dvaput tjedno, uz zamjenu posteljine.

“Za tvrtke, organizacija smještaja često predstavlja nepotreban utrošak vremena i novca koji istodobno podiže cijenu usluge, a time smanjuje konkurentnost. Ideja nam je stoga ponuditi jedinstvenu i specijaliziranu uslugu koja će tvrtkama osigurati brzu, efikasnu i povoljnu organizaciju smještaja za radnike, unutar planiranog budžeta, uz istovremenu uštedu vlastitih resursa. Zbog svega toga, jednom kad nas angažiraju, poslodavci i dalje koriste naše usluge jer im štede puno vremena i novca. Ova niša za sve predstavlja win-win poziciju”, kaže Peroli.

Sau

Vjerujem da je ovo vrlo dobra poslovna prilika jer govorimo o potrebi smještaja za više od 100.000 radnika, a to je nezanemariv tržišni potencijal.

‘Mršava’ statistika
Statistika je zasad dosta siromašna, jer se ova vrsta smještaja vodi kao svaki drugi dugoročni najam. Iako vrvi oglasima za smještaj radika, oglasnik Njuškalo još nema filter za ovu kategoriju, no čini se da je pitanje dana kad će se to promijeniti, sudeći prema potražnji i broju stanova koji se sad nude.

Kako nema posebne kategorije, nismo uspjeli saznati je li već krenuo, primjerice, trend prenamjene iz turističkog smještaja hospitalitya i dugoročnog najma u najam za radnike, niti kakve su prosječne cijene najma smještaja za radnike u odnosu na ostale kategorije dugoročnog najma.

150 - 200

eura cijene mjesečnog najma po osobi u nekretninama za radnike u oglasnicima

Analitika Njuškala uspjela nam je izvući podatak da je trenutačno aktivno 574 oglasa za smještaj radnika, od toga je 146 kuća i 428 stanova. Pregledom oglasa vidimo da se cijene mjesečnog najma nekretnina za radnike u oglasnicima kreću od 150 do 200 eura po osobi, najčešće su to dvokrevetne sobe u obiteljskim kućama, a ponuda dodatne opreme i dalje je šarolika ili se u oglasima ne navodi.

Kad su u pitanju nova ulaganja u izgradnju ovakvog tipa smještaja, ona se mogu očekivati na periferijama gradova gdje je niža cijena zemljišta, koja će zapravo biti presudna u ocjeni profitabilnosti ovakvih investicija.

Čeka se cjelovito rješenje
“Problem smještaja sezonskih radnika za potrebe hrvatskog turizma pitanje je koje se provlači već duži niz godina. Sve većom pojavom potrebe uvoza radne snage u mnogim gospodarskim granama, a ne samo u turizmu, ono dolazi do još većeg izražaja. To nije pitanje koje je specifično samo za Hrvatsku, već je izazov s kojim se susreću i mnoge druge države u našem bližem i širem okruženju.

Želimo li razvijati usluge i proizvode koje nudimo, morat ćemo početi razmišljati o odgovoru. Problem se mora rješavati sustavno i učinkovito na razini lokalnih samouprava, ali i na razini države. Trenutačno se na tržištu pojavljuju individualna rješenja nekih poslovnih subjekata, ali još ne postoje ona cjelovita.

574

oglasa za smještaj radnika trenutno je oglašeno na platformi Njuškalo

Vjerujem da je ovo jedna vrlo dobra poslovna prilika jer danas govorimo o potrebi smještaja za više od 100.000 radnika koji trebaju takvu uslugu, a to je nezanemariv tržišni potencijal. Nadam se da će prvenstveno domaći investitori prepoznati i iskoristiti tu priliku”, ističe za Poslovni dnevnik Gordan Sau, direktor odjela nekretnina u Njuškalu.

Doznajemo doduše da je i Facebook Market trenutačno in kad je u pitanju potraga za ovim smještajem, koji se lako pronalazi prema ključnim riječima, kao uostalom i na Njuškalu.

Zasad su na tržištu jako rijetke specijalizirane agencije koje se bave ovom nišom, iako naši sugovornici tvrde da će se situacija sigurno uskoro promijeniti.

Komentirajte prvi

New Report

Close