Raskid s Holy i Ferdeljijem te izostanak Jurčića i Santinija pokazuju što je važnije: EGO, stranka ili država

Autor: Mateja Bratanić , 07. siječanj 2013. u 16:05
Ivan Matejašić, direktor tvrtke Spin. Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Menadžer godine Ivan Matejašić u razgovoru za Poslovni.hr detektira probleme u državi.

"Koji je, prema Vašem mišljenju, ekonomski i politički događaj bio vrhunac 2012. godine?", pitanje je koje smo postavili Ivanu Matejašiću, a koji je u kategoriji malih poduzeća lani dobio nagradu za menadžera godine kao suvlasnik Spin informatičkog inženjeringa.

Od 1992. godine Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA na kraju svake poslovne godine naime dodjeljuje nagrade najuspješnijim menadžerima i poduzetnicima u kategoriji velikih, srednjih, malih, javnih i inozemnih poduzeća, kao i nagradu za najuspješnijeg projekt menadžera.

"2012. godinu svakako će obilježiti nagli i kratkoročni porast optimizma kojim je popraćena smjena vladajuće garniture i dolazak nove. Kako je u svijetu, a i kod nas postalo uvriježeno razmišljanje o tome kako su političari slični pelenama, vjerojatno svi već to znaju, nove čiste pelene su bile toplo pozdravljene.  U planovima nove vlade osobito mi se svidjela priča, sada već bivšeg, prvog potpredsjednika Vlade g. Radimira Čačića o razvoju energetskog sektora povećanjem domaće proizvodnje energije i povećanju energetske učinkovitosti. Tu smo svi vidjeli velike potencijale za smanjenje ovisnosti, uvoza i zapošljavanju domaće pameti i industrije. Očekivalo se da će se Vlada okrenuti obnovljivim izvorima (sunce, vjetar, voda) i osobito angažirati domaće potencijale (Končar, Đuro Đaković, brodogradilišta i drugi) na razvoju i implementaciji vlastite tehnologije proizvodnje energije. Kasnije, tijekom godine, Vlada je izašla s potpuno drugačijim planom – prljava tehnologija sa Zapada, Plomin 3 u kojoj je 80% strane tehnologije, a hrvatske pameti gotovo ništa", kaže nam Matejašić.

Objava registra poreznih dužnika, objava registra branitelja, progon korumpiranih političara, projekti fiskalizacije, nastavak informatizacije zdravstva (e-uputnice, e-recepti), promjene na području obrazovanja, pregovaranje oko kolektivnih ugovora su dobri projekti koji uvode red u društvu, ali čini se da su prekasno došli i da njihovi efekti neće biti dovoljni za izlazak iz krize koja je u Hrvatskoj plod i produkt vanjskih i unutrašnjih slabosti, dodaje.

A koji je događaj prema njegovu mišljenju bio samo dno, odnosno promašaj godine? Evo što kaže:

"Promašaji godine pokazuju na našu najveću žalost i nesreću, prema onim ljudima i institucijama od kojih smo najviše očekivali. Nažalost, ali to nije najgore, nova Vlada nema dovoljno intelektualnog potencijala za rješavanje nagomilanih i naslijeđenih problema. Ono što je tužnije, Vlada nema političkih kapaciteta da angažira najbolje ljude u zemlji na rješavanju problema, već se bavi jeftinim kadroviranjem i udomljavanjem političkih podobnika iz svojih stranaka. Smjena gđe Holy, prekid suradnje s g. Ferdeljijem, izostanak g. Jurčića, Santinija i drugih  su samo neki primjeri koji jasno pokazuju što je važnije: EGO, stranka ili država.  

Mislim da strukturalna kriza svjetske ekonomije plus hrvatski lokalni problemi traže hrabrije i radikalnije promjene. Ovi prostori su često u svjetskim razmjerima znali nuditi sociološke koncepte koji su do tada bili neviđeni i nezamislivi. Možda je ova kriza prilika za tako nešto, ali konzervativni i kozmetički zahvati, uz poltronsko dodvoravanje EU,  monetarnim institucijama ne vode nas do izlaska iz krize.

Upravo izostanak hrabrih i radikalnih zahvata kao što su povećanje zaposlenosti kroz skraćivanje radnog vremena, nacionalizacija banaka, uvođenje islamskih banaka kao odgovor na lihvarske banke, jačanje samodostatne ekonomije, radikalne promjene u modelu posredničke demokracije (pitanje referendumskog izjašnjavanja), preustroja lokalne uprave, ograničavanje političkih stranaka i jačanje interesnih organizacija i drugih radikalnih promjena našim najvećim promašajem u ovog godini. Nažalost, sada možemo samo očekivati događanja Slovenije, Grčke ili Španjolske, ili što je još žalosnije i pogubnije mirno i tiho umiranje u nadi da će nas EU spasiti ili da će ipak smak svijeta doći 2013.".

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zaista, dijagnoza je točna. Međutim, kada vidim iznesene prijedloge “hrabrih i radikalnih zahvata”, pomislim kako “ne talasaj” i nije najgora moguća politika, a to ne pomišljam često.

ODLIČAN INTERVJU!!! Milanoviću, Liniću, pročitajte si ovo što pametan čovjek piše. Kad već nas na forumu ne slušate. Ali već u naslovu sve je rečeno.

Naslov govori sve.
Respect!

New Report

Close