‘Smanjit ćemo naknade za OIE industriji’

Autor: Poslovni dnevnik , 22. listopad 2019. u 22:00
Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić/Dubravka Petrić/PIXSELL

Tvrtke sve sklonije proizvodnji energije za svoje potrebe.

U fazi finalizacije Strategije energetskog razvoja Hrvatske promoviramo obnovljive izvore energije (OIE) i to one koji imaju najveći utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

Svako industrijsko postrojenje locirano je na većem zemljištu, ima krov i treba razmišljati upravo o proizvodnji električne energije u svom prostoru i za svoje potrebe što će rasteretiti cijenu proizvodnje", rekao je ministar energetike i zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na 28. Liderovu Klubu izvoznika u AD Plastiku u Zagrebu.

Neke od tvrtki to su već učinile, poput JGL-a u Rijeci i kalinovečkog Rascoa, instaliranjem fotonaponskih panela kao solarnih elektrana na krovovima pogona.

Takve planove imaju, otkrili su na skupu, i međimurski Šestan-Busch i DIV Grupa. Darko Pappo, član Uprave DIV-a, ministra je stoga upitao i hoće li im se omogućiti potpore za takve projekte.

Ćorić je replicirao, piše Lider, da ministarstvo želi omogućiti bilo kojem poduzetniku da konkurentnost poveća proizvodnjom za sebe, a ne da mu to bude core biznis. "Radit ćemo na smanjenju naknada za OIE koje plaćaju najveći industrijski proizvođači, što će dati izravni poticaj gospodarstvenicima, posebno izvoznicima", kaže Ćorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close