Službenici i namještenici prosveduju zbog malih plaća: ‘Od njih se traži vrlo mnogo, a daje im se vrlo malo’

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2022. u 09:31
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Status sudskih službenika i namještenika je općenito podcijenjen, a naročito sudskih zapisničara.

Ispred sudskih i državnoodvjetničkih zgrada u 16 hrvatskih gradova jučer su prosvjedovali službenici i namještenici zaposleni u pravosuđu, dakle zapisničarke, službenice zaposlene u administraciji i računovodstvu, dostavljači i ostali, kako bi upozorili na svoje male plaće. Štrajkat će i danas. Kako smo jučer čuli od njihovih sindikalnih predstavnika, 5900 službenika i namještenika u pravosuđu ima mjesečnu plaću manju od 5500 kuna, dok ih 1070 ima plaću manju od minimalne plaće u Hrvatskoj, pa im Vlada uplaćuje dodatak kako bi dosegnuli minimalac.

Kad kažemo službenici i namještenici u pravosuđu, mislimo uglavnom na žene. Na 67 sudova, koliko ih je u Hrvatskoj, na kraju 2021. radilo je 5795 službenika i namještenika, od kojih su čak 90% žene. Sličan je omjer i među službenicima i namještenicima u DORH-u, piše Jutarnji list.

Sudski službenici i namještenici koji doista rade za mizerne plaće, ako je suditi prema prvom godišnjem izvješću o stanju sudbene vlasti koji je nedavno uputio Saboru, podršku su dobili i od čelnika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

U preporukama za poboljšanje kvalitete i ažurnosti rada sudova, koje je priložio izvješću, Dobronić posebnu pažnju posvećuje nedopustivo niskim plaćama sudskih službenika i namještenika. U izvješću ističe da podržava prijedloge da im se plaće povećaju za 30 posto i posebno upozorava na položaj sudskih zapisničara koji na sudovima imaju posebnu procesnu ulogu, a preopterećeni su i potplaćeni. Nedostatak sudskih zapisničara je, upozorava, alarmantan, što direktno utječe na ažurnost u radu sudaca.

“Status sudskih službenika i namještenika je općenito podcijenjen, a naročito sudskih zapisničara”, navodi u izvješću Dobronić. “Od njih se traži vrlo mnogo, a daje im se vrlo malo, a upravo oni su u postojećim uvjetima vrlo važni za pravilno funkcioniranje sudova. Sadašnja situacija sa zapisničarima na prvostupanjskim sudovima je kritična. Oni su s jedne strane preopterećeni, a s druge potplaćeni”. Dobronić ističe da je plaća sudskih zapisničara, koja se kreće na razini minimalne propisane plaće, u prosjeku oko 4300 kuna, apsolutno neprihvatljiva za opseg i težinu posla koji obavljaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close