Slovenija uvodi stroži režim prelaska granice, odluka pogađa na tisuće Hrvata koji rade preko granice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. veljača 2021. u 14:25
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Promjena režima ulaska prema novoj odluci vrijedi i za osobe koje prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju, osposobljavanju ili znanstvenim istraživanjima.

Prema novoj odluci vlade u Sloveniji mijenja se režim prijelaza granice u vrijeme epidemije, pa će od sada i dnevni radni migranti morati predočiti negativan test na koronavirus, doznaje se u četvrtak

Osim za tu kategoriju, novo pravilo vrijedi i za one koji u Sloveniju dolaze zbog zdravstvenih usluga, pomoći članu obitelji ili održavanja nekretnine ili zemljišta, te za neke druge kategorije, javili su slovenski mediji.

Prekogranični dnevni radni migrant, koji ima radni odnos u nekoj od država članica Europske unije ili nekoj drugoj šengenskoj zemlji, može ući u Sloveniju uz predočenje negativnog testa na prisutnost koronavirusa koji nije stariji od sedam dana od uzimanja brisa.

Pri tome, validan je onaj test koji je obavljen u nekoj od članica EU-a ili Schengenskog prostora, navodi se u odluci koju je donijela slovenska vlada, uz pojašnjenje da novo pravilo stupa na snagu s objavom u službenom listu. Odluka će se razmatrati na tjednoj razini.

Nova pravila posebno pogađaju dnevne migrante iz Hrvatske kojih je više tisuća na radu u Sloveniji.

Promjena režima ulaska prema novoj odluci vrijedi i za osobe koje prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju, osposobljavanju ili znanstvenim istraživanjima. Također vrijedi i za državljane EU-a i Schengena koji dolaze ili tranzitiraju zbog zaštite i pomoći, brige za članove obitelji, održavanje imovine i zemljišta i slično.

Ulazak bez testa ili karantene i dalje je moguć za iznimke kao što su osobe s diplomatskim statusom, predstavnici stranih organa sigurnosti i pravosudnih tijela, za pripadnike vojske i policije koji odlaze ili se vraćaju sa zadaća u inozemstvu itd.

Do sada dnevni radni migranti i druge navedene kategorije nisu trebali imati negativan test prilikom prelaska granice. Negativan test na koronavirus trebali su imati svi ostali koji nemaju poseban status poput gore navedenih skupina.

Komentirajte prvi

New Report

Close