Slobodnih radnih mjesta kao u Austriji

Autor: Poslovni dnevnik , 21. lipanj 2016. u 15:55
Stopa slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj najviša od ulaska u EU/I. Galović/PIXSELL

Hrvatska stopa 1,9%.

Stopa slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj skočila je u prvom tromjesečju na 1,9 posto, najvišu razinu od ulaska u Europsku uniju, pokazalo je izvješće Eurostata.

Od siječnja do ožujka sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj skočila je na 1,9 posto, u prethodnom je tromjesečju iznosila 0,7 posto, a u istom razdoblju prošle godine 1,4 posto. Stopa iskazuje udio slobodnih radnih mjesta u ukupnom broju radnih mjesta i pokazatelj je usklađenosti ponude i potražnje na tržištu rada. Viša stopa signalizira nepokrivenu potražnju, a niža bolju usklađenost ponude i potražnje.

Hrvatska se u prvom ovogodišnjem tromjesečju prema raspoloživim podacima Eurostata izjednačila s Austrijom po stopi slobodnih radnih mjesta, a blizu je i prosjeka Europske unije i eurozone, koji je iznosio 1,8 odnosno 1,7 posto i viši je za po 0,1 postotni bod nego u prethodnom tromjesečju. Ujedno je na najvišoj razini otkada se u prvom tromjesečju 2010. počeo pratiti taj pokazatelj. Na razini prosjeka EU u prvom su tromjesečju bile i Nizozemska i Slovenija sa stopom slobodnih radnih mjesta od 1,8 posto.

Najvišu je stopu slobodnih radnih mjesta među zemljama EU bilježila Belgija, od 2,6 posto. Slijede Češka, Njemačka i Švedska s po 2,5 posto. Najniža je stopa slobodnih radnih mjesta zabilježena u Grčkoj, od 0,2 posto u četvrtom tromjesečju 2015., a slijede Španjolska i Portugal s po 0,7 posto, i Poljska s 0,8 posto.  Po sektorima, najvišu je stopu slobodnih radnih mjesta u prvom tromjesečju na razini EU i eurozone opet bilježio uslužni sektor, 2,1 odnosno 2,0 posto. U industrijskom i građevinskom sektoru iznosila je i u EU i u eurozoni 1,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close