Mate Rimac nema kud? Slobodnih gotovih hala ni za lijek, sve se gradi za poznate zakupce

Autor: Ana Blašković , 28. siječanj 2021. u 10:04
Mate Rimac javno se požalio da je teško pronaći gotovu industrijsku halu

Na tržištu nekretnina logistika i distribucija najmanje su razvijeni sektor s ogromnim potencijalom i interesom koji nije poljuljala ni korona.

O nekretninskom tržištu zadnjih mjeseci govori se uglavnom kroz prizmu potresa i obnovu razrušenoga stambenog fonda. No, jedan njegov drugi dio – logistika i distribucija – najmanje je razvijen sektor s ogromnim potencijalom i velikom potražnjom koju nije poljuljala ni korona.

Ono što nekretninski stručnjaci znaju široj javnosti ovih je dana plastično oslikao jedan od najinovativnijih domaćih poduzetnika Mate Rimac. On se u javnom apelu na Facebooku požalio da kompanija ne može pronaći adekvatnu (gotovu) halu u Zagrebačkoj županiji i zatražio pomoć u potrazi.

“U Hrvatskoj je jako teško pronaći industrijske hale. Radimo na dugoročnom rješenju za nas (izgradnja Campusa od 100.000+ m2), ali nam do tada treba prostor za širenje. Gledamo razne opcije, ali nismo još našli ono što nam odgovara.

Tražimo objekt u pristojnom stanju sa 15.000 do 30.000 m2 prostora u blizini Zagreba (Zagrebačka županija). Tražimo gotov objekt u koji se možemo useliti unutar par mjeseci. Ne zanima nas zemljište. Ne zanima nas lokacija van Zagrebačke županije” napisao je Rimac.

Sa sjedištem u Svetoj Nedelji, Rimac Automobili imaju proizvodni pogon u Velikom Trgovišću, R&D odjele u Splitu i Osijeku, a u planu je izgradnja jedinstvenog kampusa pored Zagreba. Kompanija je prije desetak dana objavila da uskoro kreće sa serijskom proizvodnjom hiperautomobila C_Two nakon što je predserijska faza proizvodnje startala u prosincu.

Prošlog tjedna EK je odobrila 2,9 milijardi eura vrijedne paneuropske R&D projekte razvoja baterijskih sustava, među kojima su, primjerice, Rimac, Tesla i Varta, no bez konkretnih iznosa. Projekti su tu, problem je prostor.

Situacija na tržištu logističkih nekretnina Rimcu ne ide na ruku jer potražnja daleko nadmašuje ponudu, a uvjet zakupa velike kvadrature na nekoliko mjeseci čini ga neatraktivnim zakupcem.

Stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu da bi samoborski poduzetnik teško našao takvu halu da traži zakup na 10 godina jer neiskorištenog prostora nema i sve se gradi za poznatog dugoročnog zakupca.

U brojkama logističko tržište izgleda ovako: ukupna dostupna površina doseže tek milijun kvadrata i posljedica činjenice da je od 1300 zona namijenjenih poslovnim aktivnostima tek 450 aktivno. Stopa praznine manja je od 2,5% uz prosječnu “prime” zakupninu od 5,5 eura po kvadratu.

Potražnju guraju maloprodajni trendovi, potrebe distributera, 3PL operateri (outsourcing logističkih usluga, op.a.) te snažan rast online trgovine (i zbog koronavirusa), podaci su Colliers Internationala.

Prema RetailX Europe 2020 E-commerce regionalnom izvještaju, Hrvatska je imala najveći rast online kupaca od 26,8%, prva je po postotku tvrtki koje prodaju robu online ostatku svijeta, a druga prema postotku tvrtki koje prodaju robu online u drugim europskim zemljama, nakon Rumunjske.

“Ono što godinama govorimo da je tržište potkapacitirano s velikim potencijalom, uslijed Covida-19 i uzleta online trgovine koje je nanijelo štete jednom dijelu gospodarstva na drugom je probudilo logističko tržište i imamo tri ozbiljna logistička centra u razvoju”, kaže Vedrana Likan, partnerica za Hrvatsku, Sloveniju i BiH u Colliers Internationalu.

Dodaje da se i ove godine očekuju isti trendovi i stabilna renta na svim segmentima nekretninskog tržišta, uključujući i logističke unatoč padu gospodarstva, s time da su bitan faktor realna ograničenja planova za procjepljivanje zbog čega se puno ljudi neće vratiti u urede.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Zasto se djecak koji nema ni zavrsenu ozbiljnu skolu uzrujava? Ionako nikada nista nije proizveo, zivi od subvencija i cudnih dealova sa kupcima iz juzne amerike. Za opisano mu ne treba proizvodna hala.

Rimac stalno nešto kmeči, traži, negoduje…dosta više!! Šta je s ostalim poduzetnicima u istoj su i još nepovoljnijoj situaciji, pa ne kmeče toliko!!

Objava čeka odobrenje

New Report

Close