Sljedeći tjedan ipak ide natječaj za novog direktora HTZ-a

Autor: Marija Crnjak , 13. svibanj 2022. u 14:45
28.07.2021., Sibenik - Hrvatska turisticka zajednica, u suradnji s Turistickom zajednicom Sibensko-kninske zupanije, organizirala je i odrzala koordinacijski sastanak na kojem su predstavljene promotivne aktivnosti HTZ-a na emitivnim trzistima do kraja 2021. godine s naglaskom na marketinske i PR kampanje, informacije o tijeku sezone i stanju na trzistima, a razgovaralo se i o ocekivanjima od turisticke sezone te vaznosti ocuvanja povoljne epidemioloske slike za daljnji tijek sezone. Direktor Hrvatske turisticke zajednice (HTZ) Kristjan Stanicic Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zakon o turističkim zajednicama predviđa uvođenje 4-godišnjeg mandata direktorima turističkih zajednica koji su do sad bili zaposleni na neodređeno.

Dilemu predviđa li novi Zakon o turističkim zajednicama novi izbor direktora Hrvatske turističke zajednice u prvoj polovici ’22. godine, ili prema nekim tumačenjima zakona to nije obvezno, razriješila je danas ministrica turizma Nikolina Brnjac, ujedno predsjednica Turističkog vijeća HTZ-a koje je upravo završilo sjednicu. Kako se navodi u priopćenju koje je upravo poslao HTZ, na sjednici vijeća usvojena je odluka o raspisivanju Javnog natječaja za izbor i imenovanje direktora/direktorice Hrvatske turističke zajednice.

O detaljima izbora više će se znati nakon što se natječaj raspiše, a kako neslužbeno doznajemo to će biti idućeg tjedna. Također, doznajemo da će natječaj biti otvoren 30 dana.

Kako smo već pisali, novi Zakon o turističkim zajednicama donesen je u svibnju 2019. godine, s početkom primjene od 1. siječnja 2020. a najveća novost je uvođenje 4-godišnjeg mandata direktorima turističkih zajednica koji su do sad bili zaposleni na neodređeno. Članak 22. Zakona kaže da direktora turističke zajednice imenuje turističko vijeće na vrijeme od četiri godine, navodi ovlasti direktora, uključujući i to da direktor raspisuje javni natječaj za radna mjesta u turističkoj zajednici.
Tako je 300-tinjak turističkih zajednica u obvezi da u prvoj polovini godine raspiše natječaje za svoje nove šefove, a jedna od novosti je da će direktori moći biti i osobe bez iskustva u turizmu, što znači da će se na radno mjesto direktora TZ-a moći javiti širi krug ljudi nego što je to bilo moguće do sada.
Ipak, kako su nam nedavno pojasnili u Ministarstvu turizma, nisu ublaženi uvjeti za izbor direktora, uključujući i na mjesto na kojem sad sjedi šef HTZ-a Kristjan Staničić. Naime, osobe koje nemaju radno iskustvo na poslovima u turizmu moraju imati više radnog iskustva, te svakako trebaju priložiti i prijedlog četverogodišnjeg programa rada TZ-a odnosno HTZ-a, za razliku od važećeg pravilnika u kojem se traži plan samo za narednu kalendarsku godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close