Slijediti primjer iz Norveške i Švedske: ‘Uz plaću, treba im dati i paušalni iznos od 5000 kuna’

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2019. u 11:26
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Potrebno je definirati mjere.

Ravnateljica Doma zdravlja Županja Luca Lešić smatra da je zbog dugogodišnje nezainteresiranosti liječnika za zapošljavanjem u županjskoj Posavini, posebice Cvelferiji, potrebno definirati mjere kojima bi se stimuliralo dolazak liječnika i osiguranje javnozdravstvene mreže na tom području, piše Glas Slavonije.

Ondje nema bolnice, županjska Posavina je udaljena od svih bolničkih centara i kao takva dodatno opterećena. Ministru zdravstva iznijela je i konkretan prijedlog – neka Vlada RH osnuje jedan fond iz kojeg će se moći, kao u primjerice u Norveškoj ili Švedskoj, liječnike koji rade u udaljenim mjestima dodatno platiti i odmah im osigurati bolju startnu poziciju.

Mišljenja je da je za rad na rubnom i geografski izoliranom području, u manjim i udaljenim ordinacijama, liječnicima potreban još neki paušalni iznos, primjerice 5000 kuna mjesečno, koji će dobiti dodatno uz plaću. "Županjska Posavina trebala bi se tretirati kao neko područje od posebne skrbi, ali to je izvan naših mogućnosti.

Bojim se da će, ako se pod hitno nešto ne poduzme u vezi s tim, uskoro i otoci možda biti u boljoj poziciji nego mi, ako već i nisu", upozorila je ravnateljica Luca Lešić.

Komentirajte prvi

New Report

Close