Slijedi li prvi ulazak CSIC-a u stranu brodogradnju?

Autor: Suzana Varošanec , 30. travanj 2019. u 08:00
Kineska delegacija posjetila je Banske dvore/Goran Stanzl/PIXSELL

Ako CSIC odustane, teško će biti naći drugog kandidata za Uljanik i 3. maj koji je u brodogradnji te je velik igrač.

Nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima, predsjednik Uprave najveće kineske brodograđevne kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) Hu Wenming potvrdio je da kreću u ozbiljno razmatranje Uljanika i 3. maja.

Premijer nam je vrlo ozbiljno i detaljno predstavio cijelu situaciju, kazao je Wenming, dodavši i da su vidjeli da su dva brodogradilišta vrlo važna tema u hrvatskoj javnosti.  "Ne samo da smo doveli ljude iz naše kompanije – oni su nadležni za planiranje, već smo pozvali i odvjetnike i investicijske bankare, pa ćemo nakon posjeta brodogradilištima iznijeti svoje mišljenje", rekao je Wenming.

Time započinje za ove dužnike čini se ključna 'turneja', jer ako CSIC neće na kraju biti zainteresiran, teško će biti naći drugog kandidata koji je u brodogradnji te je velik igrač, a ima interes ulaska u europsku brodogradnju. Inače, ovo bi bio prvi slučaj kineskog preuzimanja jedne strane brodograđevne tvrtke, pa se nagađa da se stoga rade opsežne kalkulacije žele li imati i svoje prvo europsko brodogradilište, i to navodno škver u Rijeci. Proces CSIC-ovog dubinskog snimanja uključivat će navodno cijelu grupu.

Kreće tragom nedavne najave dolaska CSIC-a u Hrvatsku s ciljem posjeta brodogradilištima u Puli i Rijeci. Kako je bilo objavljeno, predsjednika uprave CSIC-a kontaktirao je kineski premijer Li Keqiang prigodom boravka u RH gdje je nazočio i summitu "16+1", a nakon što je s našim primjerom razgovarao o stanju o hrvatskoj brodogradnji.

Najavljeno je u međuvremenu i učinjeno, što zasad ne prate procjene i očekivanja vladajućih, kad je riječ o potpredsjedniku Vlade Tomislavu Tolušiću i ministrima financija i gospodarstva Zdravku Mariću i Darku Horvatu.

Upućeni pak smatraju da na kinesku odluku neće trebati dugo čekati – ona će biti ekspresna ako će reći jasno "ne" i načelno "da", dok na treću opciju, odnosno bezuvjetni "da" trebat će, kažu, pričekati.

Postoji i mogućnost da će neizravno sa svojim aktivnostima dati do znanja da jedino stečaj nudi dostatan okvir po pitanju svih informacija o grupi. Kroz proces detaljnijeg upoznavanja vodit će ih postojeće uprave čiji su čelnici Emil Bulić i Edi Kučan isto nazočili razgovorima u Banskim dvorima.

Kučan je jučer trebao potpisati ugovor o prijenosu većeg dijela zajedničke tvrtke Uljanik PIS u dijelu koji se tiče 3. maja na riječki škver, a na redu je bilo i ročište radi odluke ide li PIS u stečaj. 

Za danas je zakazan Odbor vjerovnika za dužnika Uljanik Proizvodnja opreme, koji drži pogon bez kojeg grupa ne može funkcionirati, a radi suglasnosti da prije skupštine počne preuzimati poslove, poput onog s Viktorom Lencem za 22,5 mil. kuna u čemu će ga pratiti Istarska kreditna banka. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dirljivo je da drzavna tvrtka iz komunisticke diktature biva docekana kao spasioc privatne firme u “liberalnom kapitalizmu bez trzista” Republike Hrvatske. I nitko se ne buni….ni crkva, ni branitelji, ni sindikati…bas nitko.

https://thediplomat.com/2019/03/mapping-chinas-investments-in-europe/

New Report

Close