Slavonski grad dobio novu turističku atrakciju

Autor: Poslovni.hr , 12. siječanj 2023. u 09:04
Foto: Pixabay

Barokne bolte, vinorodne padine koje uranjaju u samo srce grada – sve to nudi virtualna vožnja ovim veselim biciklom.

Salve povijesnih topova, legende o barunu Trenku, virtualna vožnja biciklom povijesnim požeškim vinogorjem, ulicama i trgovima – sve to nudi “Požeška kuća”, novouređeni Centar za posjetitelje u samom središtu grada. Dio je to europskog projekta “Požeške bolte” u kojemu se isprepliću povijest, baština i kultura ovog slavonskog grada, piše HRT.

Barokne bolte, vinorodne padine koje uranjaju u samo srce grada – sve to nudi virtualna vožnja ovim veselim biciklom. Sve će vas u ovom jedinstvenom ambijentu potaknuti na istraživanje,  edukativno i interaktivno.

“Top je jedna atraktivan ponuda Požeške kuće, simbol grada pa imamo ovdje i simulaciju zvuka topa, udara topa koji je značaj segment cijele priče”, rekao je Matej Peharda iz Centra za posjetitelje “Požeška kuća”.

I to o “Grgurevu”, u svijetu jedinstvene tradicije, odnedavna zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro. To je tek dio slikovitog mozaika jedinstvene baštine Požege i “Zlatne doline” koju nudi gostima novouređena “Požeška kuća”. Dio je više od 7 milijuna eura vrijednog projekta “Požeških bolti”.

“Kada bude završena rekonstrukcija i obnova Gradskog muzeja onda će i ovaj Centar za posjetitelje biti konačno u punoj funkciji kao polazišna točka za prezentaciju kulturne povijesne baštine”, kazao je gradonačelnik Požege Željko Glavić.

I dok se ovdje isprepliću povijesne bitke i legende, poput one o barunu Trenku, Carici Mariji Tereziji, u požeškom vinskom podrumu sretno se spaja duh davnine s modernom prezentacijom. Naravno – autohtonih vina i gastronomije, uz jedan povijesni kuriozitet vezan uz podrum.

“Poznat je po tome što je u velikom požaru 1842 spašen gašenjem iz bačava vina, spašen je dakle gašenjem vinom!”, rekla je Maja Žepčević Matić, kustosica Gradskog muzeja Požege.

“Upravo taj prostor Požeške kuće objedinjuje tu povijest vinogradarstva i vinarstva i taj je podrum stoljećima bio sjedište naše udruge vinograda i vinara”, pojasnila je Mirna Šimunović Svoboda iz Turističke zajednice grada Požege.

Pa u njemu uz finu vinsku kapljicu možete uroniti u vrckave ljubavne avanture i životne navike znamenitih Požežana poput slikara Miroslava Kraljevića, književnika Josipa Eugena Tomića ili pustolova i istraživača “crnog” kontinenta – Dragutina Lermana.

Komentirajte prvi

New Report

Close