Slavonske fajferice i križanci spašavaju istarske pršute

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2018. u 07:56
Direktor Agroklastera Davor Fotez i predsjednik udruge proizvođača Istarskog pršuta Milan Buršić/Duško Marušić/PIXSELL, PD

Članovi agroklastera Čista priroda iz Osijeka će Udruzi proizvođača istarskog pršuta Pazin uzgajati godišnje 5000 tovljenika za 10.000 pršuta.

Novoosnovani prvi poljoprivredni Agroklaster Čista priroda d.o.o. iz Osijeka i Udruga proizvođača istarskog pršuta iz Pazina sklopili su na ergeli Višnjica pored Slatine prve ugovore o uzgoju tovljenika za proizvodnju istarskih pršuta.

Proizvođači okupljeni oko Čista prirode i njihova zajedničkog brenda Slavona osigurat će tako istarskim pršutarima 5000 tovljenika godišnje koji će omogućiti proizvodnju 10.000 komada istarskog pršuta zaštićenog oznakom izvornosti radi nastupa na zajedničkom EU tržištu. Pod brendom Slavona prvi put će biti organizirana proizvodnja i uzgoj crnih svinja fajferica i bijelih križanaca iz organskog uzgoja koji su zadovoljili uvjete iz specifikacije proizvodnje istarskog pršuta radi dobivanja certifikata sa zaštićenom oznakom izvornosti. 

Genetski preduvjeti fajferica i bijelih križanaca osigurat će istarskim pršutarima dovoljno sirovine za proizvodnju nadaleke poznate i zaštićene delicije. Prvi poljoprivredni agroklaster Čista priroda d.o.o. okuplja osam proizvođačkih organizacija u lanac koji će zadovoljiti visoke standarde nužne za pozicioniranje na sve zahtjevnijem tržištu. Ministarstvo poljoprivrede dalo je punu podršku ovom projektu koji može biti primjer za buduće projekte koji bi vratili domaću proizvodnju u slavonska sela. 

Državni tajnik u Ministarstvu Željko Kraljičak ističe kako je ključ za uspjeh domaćeg proizvoda i očuvanje proizvodnje suradnja, edukacija i ulaganje u razvoj koji može stvoriti konkurentan proizvod. Hrvatska, posebice područje Slavonije zadnjih 20-ak godina svjedoči gašenju brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a osim gospodarske krize, tome su pridonijeli i tržišni uvjeti koje prosječni hrvatski poljoprivrednik baziran na tradicijskoj proizvodnji nije mogao pratiti. 

"Sljedivost u lancu proizvodnje istarskog pršuta temelji se na korištenju potomaka roditelja plemenitih pasmina kao što je poznata slavonska pasmina fajferica. Način uzgoja i kontrolirana proizvodnja uz jasno utvrđene parametre koji definiraju svaku stavku u proizvodnji temelj su za pozicioniranje hrvatskog proizvoda uz bok svjetski poznatim brendovima", ističe predstavnik istarskih proizvođača Milan Antolović.

Direktor poljoprivrednog klastera Davor Fotez ističe, pak, da su autohtoni proizvodi naša vrijednost. "Trebamo je sačuvati i njegovati, ali želimo li konkurirati na tržištu koje nam se u EU otvorilo, moramo biti svjesni kako se brendirati može samo ono što je kvalitetno, a kvalitetu potvrđuje potražnja, a ne naša uvjerenja", kaže Fotez. Slavonski proizvođači svinja i istarski pršutari smatraju da je ovo iznimno važan ugovor za njih, jer se nakon dugo godina ostvaruje konkretna suradnja temeljena na preciznim zadacima, visokim standardima, kontroliranim parametrima i praćenju sljedivosti.

Povezivanjem regija plave i zelene Hrvatske u pothvat revitalizacije poljoprivrede i domaće proizvodnje učinjen je značajan korak u smjeru stvaranja konkurentnosti domaćeg proizvoda. Potpisom ovih ugovora ostvarit će se i svi preduvjeti nužni za realizaciju najavljene suradnje s Njemačkom i prvog hrvatskog izvoza svinjskog mesa iz organskog uzgoja na to tržište nakon 30 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close