Slavonci u borbi protiv komaraca koriste do sad nikad korištene alate

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2023. u 09:17
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Već je odrađeno gotovo 80 tretmana, a ljeto nije ni počelo.

Na istoku Hrvatske veliki problem stvaraju komarci. Najteže je u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Njihovu razmnožavanju pridonijele su kiše, zbog kojih je porastao vodostaj rijeka i nastale su poplave. U nekim sredinama zabilježene su najezde komaraca, koje sada već ozbiljno utječu na kvalitetu života, javlja HRT.

Do kada tako, do kada će se svake poplavne godine izvještavati o komarcima govorio je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

“Ono na čemu radimo kao dugoročnom rješenju je upravo tretiranje ovih poplavnih područja koji se mahom nalaze sjeverno od Osijeka. Prvenstveno govorimo tu o Parku prirode Kopački rit. U razgovorima smo s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja. Upravo izrađujemo elaborat kako bismo dobili dozvolu za larvicidno tretiranje biološkim sredstvima, posebno u Zoološkom rezervatu u Kopačkom ritu. Dokazano je da nama 95% komaraca dolazi iz toga područja i to do sada se nikad nije radilo i vjerujem da će to uz daljnje larvicidno tretiranje smanjiti populaciju komaraca, što je onda dugoročno održivo rješenje”, rekao je Vulin.

U Kopački rit bi se išlo dronovima i uz pomoć umjetne inteligencije.

“Danas smo već radili testno larvicidno tretiranje dronovima. Ove godine smo prvi puta radili larvicidno tretiranje iz aviona, međutim neki dio toga sredstva ostane u krošnjama drveća, dakle ne dođe do vode, a to je doslovno prašuma. Na neka područja se ne može doći niti amfibijama, niti čamcima, tako da su dronovi tu vrlo dobro rješenje. Razvojem tehnologije i korištenjem umjetne inteligencije tamo gdje je veća koncentracija ličinki u vodi dronovi ispuštaju više sredstava. Govorim o velikim poljoprivrednim dronovima koji se sada koriste za tu namjenu”, istaknuo je Vulin.

Osijek će ove godine rekordnih milijuni i pol eura uložiti u borbu protiv komaraca. Već je odrađeno gotovo 80 tretmana, a ljeto nije ni počelo. Hoće li biti dovoljno novca?

“Rekao bih nekoliko stvari koje su prvi put od Domovinskog rata, od hrvatske samostalnosti, rađene u Osijeku. Prvi puta potpisali smo s općinama kako bismo mogli tretirati to poplavno područje. Dokazano je da su više od 95% komaraca u gradu Osijeku poplavni komarci koji dolaze s tog područja. Sada je u tom smislu borba učinkovita jer se “borimo na njihovom terenu”, borbu izmještamo iz urbanog područja grada i prigradskih naselja. To je velika novost i pozitivna promjena. Mi financiramo kao grad Osijek taj dio, sufinanciramo 90% korektivne adulticivne tretmane, oni koji ipak izlete iz tih kukuljica, da se s njima obračunamo, još uvijek dok su u ritu, u šumi, dok ne dođu u naseljena područja. Prvi put od 2009. godine, dakle, nakon 14 godina imamo avion, dvomotorni koji leti iznad grada. Dosad je potrošeno 600.000 eura, grad Osijek je osigurao 700.000, Osječko-baranjska županija 200.000, evo i nedavno Hrvatski sabor izdvojio rebalans, dakle jedini amandman 600.000 eura za borbu protiv komaraca na području grada Osijeka, ovisi sve koliko će biti vodnih valova. Sada, po sadašnjim projekcijama, vjerujem da će biti to dovoljno”.

Osijek se brani “sa zemlje i iz zraka” – kad god to vremenski uvjeti dopuste.

“Komaraca ima više nego što smo očekivali i komarci su kao muhe. Nevjerojatno je kako izgledaju. A uz sva nastojanja da ih unište, još se pojavljuju”, kaže Sofija Majić, Osijek.

“Komaraca ima. To je neizbježno, ne?! I svaka čast, špricalo se po ulicama, avioni, odlično”, kaže Marko Vukosavljević, Osijek.

Unatoč naporima sve je, kažu Osječani, “kratkoga daha”. Veoma brzo komarci se ponovno vraćaju. I njihova borba se nastavlja.

” Špricaju oni, ali to valjda ništa ne vrijedi. Čujte oni se sakriju ispod i gotovo eto”.

“Toliko je komaraca, pojedoše te. Ma jednostavno te bodu, napiju se krvi, po tri-četiri komada na jednom mjestu bude”.

Iako se s tretiranjem krenulo na vrijeme i prema proprukama velika količina oborina i poplave Slavoncima i Baranjcima ne idu na ruku. Zato koriste svaki trenutak nakon uništavanja da predahnu od “krvopija”.

“Ja neku večer nisam strop vidio. U životu nisam tako što vidio.”

Teško se može uživati i u mnogobrojnim turističkim priredbama u Osijeku i okolici. Čak i kad se ne odgode zbog lošega vremena.

“Prošle ih godine nije bilo. Evo ne znam, struka mora naći rješenje za ovo. Inače nije dobra situacija”.

” Kupujemo ta sredstva. Danas sam kupio tri komada. Našpricao i evo sad je malo bolje.”

Prema istraživanju na području Osijeka čak 95% komaraca je došlo iz susjednih općina. Pa je Grad potpisao i sporazum da se i ondje uklanjaju. Prvi su put nakon 14 godina poletjeli i avioni. Pa se nadaju svi da će građani izaći kao pobjednici.

Komentirajte prvi

New Report

Close