Sladorana vjerovnicima nudi isti model kao Viro

Autor: Marija Brnić , 02. prosinac 2020. u 22:00
Sladorana prema podacima iz prijedloga nagodbe ima 129 vjerovnika, čije tražbine ukupno iznose 859,9 milijuna kuna

Sladorana prema podacima iz prijedloga nagodbe ima 129 vjerovnika, čije tražbine ukupno iznose 859,9 milijuna kuna.

Mjesec dana nakon Vira, i Sladorana je očekivano pokrenula postupak predstečajne nagodbe sa svojim vjerovnicima.

Argumenti su jednaki, akumulirani gubici, koji su rezultat stanja na tržištu EU nakon potpune liberalizacije od 2017., narušili su poslovanje i tvrtka nije u mogućnosti servisirati svoje obveze, pa poziva vjerovnike na dogovor.

Sladorani je račun u neprekinutoj blokadi od 25. rujna, a kao i u slučaju Vira, proizvodnja u pogonima u Županji je od početka ove godine u cijelosti prebačena na HIŠ, novu tvrtku osnovanu udruživanjem s osječkom šećeranom Marka Pipunića, pa posljedično izostaju i prihodi iz kojih bi servisirali obveze.

Sladorana prema podacima iz prijedloga nagodbe ima 129 vjerovnika, čije tražbine ukupno iznose 859,9 milijuna kuna, s tim da su tražbine tri razlučna vjerovnika HBOR-a, Zagrebačke i OTP banke oko 408,9 milijuna kuna, dok ostali vjerovnici potražuju 451 milijuna kuna.

Uprava Sladorane na čelu sa Željkom Zadrom nudi prijedlog da 50% potraživanja pretvore u temeljni kapital tvrtke, a preostali iznos otpiše za 90 posto i jednokratno se namiri nakon isteka 8 godina od pravomoćnosti rješenja o nagodbi.

Alternativno rješenje u slučaju neprihvaćanja konverzije potraživanja je otpis 90 posto ukupnih potraživanja, uz jednokratnu isplatu ostatka nakon 8 godina. Inače, među vjerovnicima Sladorane upravo je matica, Viro, pojedinačno i najvažniji, a iznos koji potražuje je oko 290 milijuna kuna.

Potraživanja od Sladorane među ostalim navodi i Viro u svom obrazloženju problema zbog kojih je posegnuo za pokušajem nagodbe sa svojim vjerovnicima.

Obje tvrtke su, dakle, u proteklom razdoblju prestale s operativnim radom i djeluju kao holding društva, dok je potrebna imovina prenesena u HIŠ.

Sladorana je kroz taj postupak stekla udjel od 60 posto u HIŠ-u, iz čijeg pozitivnog poslovanja i dividendi bi u narednom razdoblju trebao biti temeljen i proces restrukturiranja i isplate obveza vjerovnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close