Skuplje cigarete, sokovi i žestica državi donose pola milijarde kuna

Autor: Jadranka Dozan , 19. ožujak 2020. u 22:00
Duhanski proizvodi s poskupljenjem donose dodatnih oko 400 mil. kn/SHUTTERSTOCK

U konačnici bi promjene u tom trošarinskiom segmentu trebale rezultirati s 64 milijuna kuna za proračun.

Nasuprot mjerama koje su dio paketa za pomoć gospodarstvu zbog epidemije, koje će utjecati na pad proračunskih prihoda, tri uredbe vezane uz povećanje trošarina trebale bi ih podebljati.

Planirane su kod donošenja ovogodišnjeg proračuna i trebali su donekle nadomjestiti povećanje rashoda za plaće u javnom sektoru. S početkom travnja zbog trošarina će poskupjeti cigarete, alkohol te energetska odnosno bezalkoholna pića.

Najveći proračunski efekt, oko 400 milijuna kuna, očekuje se po osnovi povećanja trošarina na duhanske prerađevine i proizvode koje godišnje proračunu donose blizu pet milijarde kuna. Cigarete bi trebale poskupjeti do dvije kune po pakiranju.

Utjecaj većih trošarina svakako nije veći od toga, tvrdi ministar financija. Uredbom o visini trošarine na alkohol i alkoholna pića na etilni alkohol Ministarstvo financija efekt povećanja procjenjuje na nešto više od 30 milijuna kuna. Novosti u Uredbi o načinu izračuna posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića odnose se samo na bezalkoholna i energetska pića, a ne i kavu.

Umjesto dosadašnjeg fiksnog iznosa trošarine na bezalkoholna pića ona će ovisiti i o volumenu i sadržaju šećera. U konačnici bi promjene u tom trošarinskiom segmentu trebale rezultirati s 64 milijuna kuna za proračun. Po sve tri uredbe o trošarinama, dakle, proračunski bi učinak mogao biti nešto manje od pola milijarde kuna dodatnog prihoda.

Međutim, u odnosu na plan proračunskih prihoda od trošarina za 2020. (u koji su ugrađene te promjene) ostvarenje bi, kako sada stvari stoje moglo biti osjetno slabije jer zasad sve upućuje da će najizdašniji trošarinski prihod – onaj od naftnih trošarina koje godišnje donose oko šest milijardi kuna – mogao osjetno podbaciti.

Komentirajte prvi

New Report

Close