Skup život je tu i ostaje: ‘Teško je zato vjerovati da se cijene mogu vratiti na neku razinu od prije’

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2022. u 08:33
FOTO: REUTERS/Patrick T. Fallon

Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomiju, govorio je Dnevniku N1 o općim poskupljenjima u Hrvatskoj i Europi.

Na pitanje jesu li državni paketi pomoći gorivo za inflaciju koja ne usporava, Savić je kazao da je upravo suprotno.

“Ovakvi paketi su usmjereni na ublažavanje rasta cijena. Moram napomenuti da ovaj jesenski paket od gotovo 21 milijardu kuna pogađa gotovo sve skupine društva i znatno ublažava rast cijena. Praktički ovom novom odlukom održavamo cijene struje i plina na postojećim razinama koje su znatno niže od tržišnih”, istaknuo je Savić za N1.

Kazao je da ovaj paket vrijedan 21 milijardu kuna, što čini šest posto hrvatskog BDP-a, je najizdašniji paket kada ga se uspoređuje s paketima drugih članica Europske unije. Upitan postoje li drugi načini ublažavanja, Savić poručuje:

“Kuda ćete jače mjere od najsnažnijih mjera na razini EU.”

Odgovarajući na pitanje hoće li se cijene hrane vratiti na staro, Savić je kazao da to nije izgledno zbog uobičajenih trendova u gospodarstvu.

“Nema tu razgovora o nekim nestašicama, možda povremeno i pojedinačno, ali ne možemo govoriti o nekim prekidima i nestašicama. Kada gledamo neki trend, stopa inflacije je uvijek relativno niska i stalno je prisutna. Teško je zato vjerovati da se cijene mogu vratiti na neku razinu od prije”, rekao je Savić.

Napomenuo je i da bi u slučaju da Vlada nije donijela mjere smanjenja stope PDV-a, cijena plina u travnju ove godine bila 77 posto veća.

“Zbog mjera vlade, porasla je samo 18 posto. Sada će zbog mjera Vlade cijena plina ostati ista za kućanstva, dok u međuvremenu imate 14 država EU gdje je cijena plina za kućanstva porasla preko 100 posto, a u 9 država preko 200 posto. U Hrvatskoj će rast cijena plina biti 0 posto”, navodi Savić dodajući da nismo jedina zemlja koja se bori s inflacijom.

“Sve upućuje da će stopa inflacije iduće godine biti osjetno manja. Vjerujemo da ćemo doći u to mirnije razdoblje”, zaključio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close