Školski sindikati i Vlada postigli dogovor

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. prosinac 2019. u 16:29
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prosvjetni sindikati i Vlada nakon 36 dana štrajka u osnovnim i srednjim školama u ponedjeljak su postigli dogovor o povećanju koeficijenata nastavnom osoblju čime je okončan najduži štrajk u hrvatskom školstvu.

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon pregovora sa predstavnicima prosvjetnih sindikata da je postignut dogovor koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro te da od sutra kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

Riječ je, rekao je, o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalanog funkcioniranja sustava obrazovanja.

Vlada je "u trokoraku", kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine.

U nedjelju navečer su pregovori sindikata s Vladom prekinuti, ali uz očekivanje da će se uskoro postići dogovor.

Jučerašnjim pregovorima prethodili su pregovori prošlog tjedna u petak koji su također nakon tri sata završili bez dogovora, a nakon što su objavljeni rezultati sindikalnog referenduma na kojem je  90 posto prosvjetnih radnika odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini.

Vlada je štrajkašima ponudila dodatak od 3 posto od 1. prosinca 2019. i 1 posto od 1. lipnja 2020. te uvjetnih 1 posto od 1. prosinca 2020., ali ovo posljednje ako se do 31. prosinca ne redizajnira uredba o koeficijentima složenosti poslova.

Protiv te Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama.

Sindikati su tražili povećanje plaća za prosječno 6,11 posto preko koeficijenata.

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić izjavio je da novu Vladinu ponudu njegov sindikat neće dati na izjašnjavanje članovima jer su se oni izjasnili da neće pristati ni na kakvu drugu ponudu osim povećanja koeficijenata, već će o novoj ponudi odlučivati sindikalna tijela. 

I šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec kazao je da njegov sindikat ne treba provesti izjašnjavanje kako bi donio odluku. Sindikat Preporod odlučio je međutim,kako je rekao njegov čelnik Željko Stipić, provesti referendumsko izjašnjavanje o novoj ponudi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je školama koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima da skrate praznike i produlje nastavnu godinu.

Komentari (5)
Pogledajte sve

“čestitke” plenkoviću na “odlučnosti” što je podvio rep i prihvatio sve zahtjeve sindikata tj. u konačnici 6% + 6% i time opustošio državni proračun….sad jednako hrabro i ucjenjivački trebaju nastupiti i svi ostali sindikati i u startu tražiti istih 6+6% i onda dodatnim ucjenama tražiti još veća povećanja i svaki sljedeći sindikat treba tražiti sve više sve dok se PDV ne digne barem na 50% da bi mogao nahraniti svu tu vojsku uhljeba koji se bore za “dostojanstvo” svojih plaća!

Krecu i ostali paraziti po nasu lovu .drzite gace.

a sad po istom obrascu cekamo masovne strajkove svih ostalih parazita u javnim sluzbama jer kad se ovako lako od plenkovica ucjenama moze dobiti sto se zeli, zasto i svi ostali ne bi sebi obezbjedili iste takve povisice 6% + 6%?????
ajmo svi u strajkove!

Hrvatsko drustvo mora shvatiti da sa ovolikom kolicinom proracunskih parazita nemoze priustiti kvalitetne lijecnike, kvalitetne medicinske sestre, kvalitetne ucitelje i profesore, i sve ostale koji obavljaju nekakav drustveno koristan posao.

Ili ce se smanjiti broj uhljeba ili ce se i dalje nastaviti erozija kvalitete javnih usluga.

New Report

Close