Situacija je alarmantna: Udruga svinjogojaca poziva Vladu na hitnu reakciju

Autor: Poslovni.hr , 13. listopad 2023. u 23:00
Foto: Pixabay

ASK ušla je u područje Osječko baranjske županije, koja ima dvostruk više svinja od Vukovarsko srijemske i ima najveću proizvodnju svinja u Hrvatskoj. 

Hrvatska udruga proizvođača svinja (HUPS) ističe kako je stanje oko Afričke svinjske kuge u RH dodatno se komplicira i situacija je alarmantna. ASK ušla je u područje Osječko baranjske županije, koja ima dvostruk više svinja od Vukovarsko srijemske i ima najveću proizvodnju svinja u Hrvatskoj.

“Sva naša upozorenja i prijedlozi MPS nisu dala rezultata.ASK nije u Republici Hrvatskoj pod kontrolom. Ovakvo stanje prijeti uništenjem svinjogojstva u Slavoniji i Hrvatskoj. Kako dosadašnji rezultati u provedbi preventivnih radnji kao i u mjerama kontrole i suzbijanja ASK od strane MPS imaju negativan rezultat , a da bi izbjegli scenarij uništenja svinjogojstva u RH, molimo Vladu RH za uključivanje u rješavanje problema te sazivanje hitne tematske sjednice Vlade sa temom Zaustavljanje širenja Afričke Svinjske Kuge i mjere za oporavak svinjogojstva”, kažu iz HUPS-a.

Upozoravaju kako je u samo dva i pol mjeseca ASK kod domaćih svinja se proširila sa dva slučaja i dvije općine na više od 1000 dvorišta i 22 jedinica lokalne samouprave  Kod divljih svinja provedeno je više od 17 000 analiza (od 2019) koje su bile negativne a devet novih pozitivnih utvrđeno je također u tri mjeseca na području županija uz rijeku Savu i dijelove Karlovačke i Ličko Senjske i Zadarske županije.

“Ovakav razvoj događanja pokazuje nam da situacija nije pod kontrolom , da poduzete pripremne radnje za obranu od ASK i operativno postupanje nakon utvrđenja bolesti u RH nisu odgovarajući te ne daju i rezultate i da je potrebna Hitno promjena operativnoga postupanja. Problematika pojave i širenja ASK je podcijenjena i zbog toga je izostala široka podrška Vlade RH . Brzina reakcije i odlučna provedba mjera koje su ključne za zaustavljanje širenja bolesti je spora i nedovoljno organizirana. Provedba uklanjanja svinja iz zaraženog područja je spora zbog nedostatnoga broja veterinarskih djelatnika u ovlaštenim organizacijama koji su i slabo opremljeni za provedbu , a dodatni poslovi kao što je popis svinja na gospodarstvu i pravila o provedbi bio sigurnosti ograničavaju efikasnu organizaciju djelatnika koji su i slabo motivirani za ovakve akcije. Broj veterinarskih inspektora u DIRH u također je nedostatan a poseban je i problem u komunikaciji i nadležnosti između inspektora DIRH a i Veterinarske uprave MPS nastao zbog razdvajanja iz vremena formiranja DIRH a. Kapaciteti zbrinjavanja Agroproteinke su ograničeni i sama logistika ne odgovara na potrebe alarmantne situacije i brze reakcije na terenu. Kapaciteti klaonica za klanje svinja iz zaraženih područja su nedovoljni za sadašnje akutno stanje širenja bolesti te svinjogojci koji imaju sve uvjete, 3 i 4 kategorija bio sigurnosti , za kvalitetnu i konkurentnu proizvodnju trpe velike indirektne štete od ASK”, ističu problematiku.

Tvrede kako su posebni problemi sa prometima svinja na zaraženim područjima a financijska sredstva za ovako široku akciju nisu dovoljna.

“Posebno napominjemo da financije za kompenzaciju cijene svinjogojcima još nisu dostupna i isplaćena od početka krize sa ASK, unatoč obećanjima Ministrice Vučković. Proračun koji je predviđen od strane MPS već je premali za dosadašnje štete a sadašnje širenje na županiju sa dvostruko većom proizvodnjom zahtjeva višestruko veće okvire i brzinu isplate proizvođačima. Normalna likvidnost proizvođača u zaraženome području značajno se narušava a pojedini slučajevi upozoravaju i na moguće prestanka proizvodnje svinja. Ukoliko se želi zaustaviti daljnje širenje bolesti sadašnje operativno postupanje potrebno je hitno mijenjati po svim problematičnim točkama. Za sve navedeno potrebna je koordinacija Vlade te uključivanje MUP i Ministarstva Obrane u pomoć saniranja stanja na terenu. U cilju smanjivanja buduće velike štete po svinjogojstvo molimo Vladu RH da hitno reagira”, poručili su iz HUPS-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

cca 5 godina treba da se povrati stado sa dobrim nerastima….5 godina … a sto daje vlada? 280 EUR za prase

New Report

Close