Samo preko ove agencije 40 austrijskih hotela traži radnike u Hrvatskoj, uz jedan uvjet

Autor: Marija Crnjak , 03. prosinac 2021. u 13:00
Razmjena radnika privlačna je ideja/D. Jaramaz/PIXSELL

Visina plaće i nesigurnost radnog mjesta zbog sezonalnosti glavni su razlozi za sve slabiju motivaciju radnika za rad u turizmu, a to je dodatno pojačala i pandemija.

Kupnja hotela u Austriji mogla bi biti ključna kombinacija za investitore u hrvatskom turizmu koji žele ublažiti nedostatak kadrova prebacivanjem radnika iz ljetne na zimsku sezonu.

Takva razmjena doduše teško se može očekivati na nekoj institucionalnoj, međudržavnoj razini, bilo zbog pravnih barijera ili straha hotelijera da će izgubiti radnike koji će se pomamiti za boljom plaćom u nekoj skijaškoj zemlji.

U takvim okolnostima teško je očekivati da poslodavci prilikom zapošljavanja traže formalno obrazovanje, za što se zalažu profesori iz hrvatskog sustava obrazovanja, pogotovo stoga što se učenici školuju po zastarjelim i neprikladnim nastavnim programima.

To bi se moglo promijeniti jednom kad zažive Regionalni centri za kompetencije u strukovnom obrazovanju, a prve učinke na tržištu rada trebali bismo imati oko 2028. godine, moglo se čuti na panel raspravi koja je u četvrtak održana na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Raspravu o povezanosti obrazovanja i tržišta rada s čak 10 panelista organizirali su Srednja škola Zabok i Ekonomski fakultet u okviru ESF projekta Regionalni centar Zabok.

Dobivaju priliku
Već tri velike turističke kompanije koje posluju u Hrvatskoj u svom portfelju imaju objekte na austrijskim skijalištima, i sve su to friške akvizicije. Falkensteiner Grupa lani je otvorila Hotel Kronplatz u Južnom Tirolu, ovog rujna objavljeno je da Arena Hospitality Grupa kupuje hotel Franz Ferdinand Mountain Resort u Nassfeldu. Valamar Riviera upravo kupuje svoj drugi hotel u Obertauernu, a plan je tijekom zime na skijalištu zaposliti više od 130 Valamarovih djelatnika iz Hrvatske.

40

poslodavaca iz Austrije trenutačno potražuje radnike na stranicama Agencije Advantage Austria

“U Valamaru je fokus na zapošljavanju na neodređeno, također imamo preko 1000 stalnih sezonaca, i strategija internacionalizacije poslovanja u zimskim destinacijama odlično se uklopila u ta nastojanja.

Time naši radnici dobivaju priliku da nakon ljetne sezone nastave raditi na tržištu koje ima i veće plaće, budući da su primanja u hotelima u Obertauernu u skladu sa austrijskim zakonima. Osim financijske prilike, dobivaju šansu proširiti svoja znanja i iskustva, kao i znanje njemačkog jezika koji im je važan i za rad u Hrvatskoj.

Pritom imaju sigurnost da će ih tamo pratiti šefovi odjela koje poznaju iz Hrvatske, a imaju i sigurnost da će ih na proljeće čekati posao na Jadranu. Ovo je i naš pokušaj da na ovaj način doskočimo problemu emigracije naših radnika u inozemstvo”, kazala je Ines Damjanić Šturman, direktorica odjela ljudskih potencijala u Valamaru.

Imaju slične probleme
Iako se o tome razmišlja, institucija razmjene radnika između zemalja koje imaju veće potrebe u ljetnoj ili zimskoj sezoni teško će se izvesti, istaknula je Sonja Holocher-Ertl, direktorica Advantage Austria, podružnice vanjskotrgovinskog odjela Austrijske gospodarske komore. Na stranicama Advantage Austria trenutačno oko 40 turističkih kompanija traži radnike u Hrvatskoj.

“Vlasnici hotela u Austriji imaju slične probleme s pronalaskom radnika kao i hrvatski. Traže se najviše osnovna zanimanja, konobari, kuhari, recepcioneri, domaćice, domari, a najviše poslodavaca su male ili srednje obiteljske tvrtke, vlasnici objekata s 4 ili 5 zvjezdica.

1000

sezonaca ima Valamar pa bi se strategija internacionalizacije poslovanja odlično uklopila

Ove zime poželjan kriterij je i da radnici budu cijepljeni protiv Covida. Razmjena radnika privlačna je ideja, no najbolje se može provesti ako je jedan vlasnik objekta, koji onda seli svoje radnike.

Bez toga je stvar složena, bilo zbog pravnih procedura bilo zbog straha poslodavaca da će radnici naprosto ostati tamo gdje su bolji uvijeti, u Švicarskoj se značajno više plaća nego u Hrvatskoj”, pojašnjava Holocher-Ertl.

Kad su u pitanju migracije radnika, Nataša Kačar, direktorica agencije za zapošljavanje Gate2Solutions, tvrdi da ima jako puno hrvatskih građana koji se žele vratiti u Hrvatsku.

“Puno radnika koji rade u inozemstvu nas zove jer traže poslove u turizmu Hrvatskoj, no žele pristojne plaće i rad izvan sezone, te žele znati kakve uvjete nude poslodavci, i nama je jako teško naći poslodavce koji tome udovoljavaju”, kaže Kačar.

Komentirajte prvi

New Report

Close