Sindikati za referendum u rujnu, zapleti još ipak mogući

Autor: Jadranka Dozan , 12. svibanj 2019. u 22:00
Sindikalac Krešimir Sever zadovoljan odzivom građana/Marko Lukunić/PIXSELL

Za inicijativu 67 je previše više od 600.000 potpisa, premijer upite adresira na Sabor.

Odmah po isteku roka za prikupljanje potpisa građana za sindikalnu referendumsku inicijativu "67 je previše" organizatori su se pohvalili da su ih prikupili više od 600 tisuća.

U završnici je očito tempo ubrzan, a konačni broj znat će se kad se potpisne liste objedine i ispregledaju. No, s obzirom na minimalno potrebnih 373,5 tisuća, očito je da (ne)raspisivanje referenduma o 67 godina kao dobnoj granici za odlazak u punu starosnu mirovinu očito neće ovisiti o prebrojavanju valjanih potpisa.

Takav iskaz volje građana ni jedna vlada ne smije ignorirati, kažu ogranizatori. Iako su zapleti još itekako mogući, računaju da bi se referendum mogao održati početkom rujna.

Zašto se potpisi nisu skupljali prije pet godina, kad je za Vlade SDP-a tih 67 godina ugrađeno u zakonodavstvo, za trajanja prikupljanja potpisa glasno je pitao premijer Andrej Plenković.

No, u nedjelju je rekao samo da poštuje svaku referendumsku inicijativu te da će i o toj odlučivati Hrvatski sabor kad mu se predoče potpisi. Na istu adresu uputio je i upite hoće li se tražiti ocjena ustavnosti referendumskog pitanja, tj. hoće li se obratiti Ustavnom sudu.

"Ako bude referendum, imat ćemo raspravu o tome što je dobro ili nije, ali moramo znati da, ako hoćemo reforme, onda ih trebamo odraditi, a ako nećemo treba i to reći", zaključno je poručio. No, dio ekonomista koji zagovara temeljitije preispitivanje sadašnjeg mirovinskog sustava smatra da se dobnom granicom umirovljenja ne rješavaju ključni problemi.  

Komentirajte prvi

New Report

Close