Sindikalni čelnici pozivaju građane i radnike da se odazovu na štrajk solidarnosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2014. u 13:47
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Čelnici pet sindikalnih središnjica pozvali su građane i radnike da se sutra odazovu na dvosatni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) te u srijedu na prosvjed na Markovu trgu.

Čelnici pet sindikalnih središnjica pozvali su građane i radnike da se sutra odazovu na dvosatni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) te u srijedu na prosvjed na Markovu trgu, ako u Hrvatskom saboru tada bude rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je da će se štrajk solidarnosti održati sutra od 12 do 14 sati, a provest će ga sindikati udruženi u SSSH, Nezavisne hrvatske sindikate, Maticu hrvatskih sindikata, Hrvatsku udrugu radničkih sindikata i Udrugu radničkih sindikata Hrvatske, ako i dio sindikata izvan središnjica.

Štrajk solidarnosti formalno će se održati zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu.

Ističući povezanost neisplate plaća u te dvije tvrtke s neisplatom plaća u svim drugim tvrtkama, Novosel je upitao premijera Zorana Milanović postoji li jedna zemlja u EU u kojoj je normalno ne isplatiti radniku plaću za njegov rad. "Mi za takvu zemlju nismo čuli", rekao je Novosel.

Podsjetivši kako ih je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pozvao na nastavak pregovora o ZOR-u nakon što je zakonski prijedlog upućen u saborsku proceduru, a u prijedlog nije uvrštena niti jedna primjedba sindikata, Novosel je poručio da se pregovori o novom ZOR-u mogu nastaviti samo ako prijedlog bude povučen iz saborske procedure ili ga Hrvatski sabor odgodi na određeno vrijeme.

"U ovom trenutku ne želimo biti fikusi", rekao je Novosel ustvrdivši da Vlada nema argumente za obranu sadašnjeg zakonskog prijedloga, kao ni za uspjehe kojima se hvalila na nedavnoj Konvenciji SDP-a.

"Ova Vlada provodi politiku 'sliku svoju ljubim'", kazao je Novosel. Pozvao je građane i radnike da se ne boje sudjelovati u štrajku, ustvrdivši kako je štrajk organiziran na temelju odredbi ZOR-a i u potpunosti je legalan.

Komentirajte prvi

New Report

Close