Šibensko brodogradilište u punom pogonu, dobili novi posao

Autor: Marija Crnjak , 22. ožujak 2020. u 22:00
Dobili posao servisa vojnog broda “Omiš” /Brodosplit

Iskra brodogradilište Šibenik prošle je godine, otkako ga je preuzela slovenska Grupa Iskra, obujam proizvodnje povećalo za 15 posto, a ove godine ugovorilo i 20 posto više poslova.

Iz šibenskog  brodogradilišta Iskra izvijestili su u petak da rade punom parom, te da su dobili posao servisa vojnog broda “Omiš”, prvog ratnog broda izgrađenog u Hrvatskoj unazad 17 godina.

“U Iskra brodogradilištu Šibenik u izvanrednim okolnostima nastalim zbog ugroze zdravlja i života ljudi koronavirusom, radi se bez zastoja uz striktnu primjenu svih mjera prevencije i zaštite. Plan proizvodnje koji je za 20 posto veći od rekordnog ostvarenja iz 2019. godine, temeljen na ugovorima za 2020. godinu za sada se ostvaruje u okvirima plana”, kaže Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik.

Kako je poznato, radnici šibenskog škvera, tada Mornaričkog tehničkog remontnog zavoda “Velimir Škorpik”, 1991. godine zarobili su 34 ratna broda ili jednu četvrtinu flote bivše Jugoslavenske ratne mornarice. Ti brodovi bili su okosnica Hrvatske ratne mornarice, a neki od njih još uvijek su u njenoj službi.

Iskra brodogradilište Šibenik, nasljednik NCP Remontnog brodogradilišta, prošle je godine, otkako ga je preuzela slovenska Grupa Iskra, obujam proizvodnje povećalo za 15 posto, a ove godine ugovorilo i 20 posto više poslova, zbog čega je zatrebalo dodatnu radnu snagu.

Zbog nedostatka domaćeg kadra angažirali su agenciju koja im je dovela radnike iz Azije, Nepala i Filipina, njih 20. Obalni ophodni je brod OOB-31 Oružanih snaga RH u sastavu Hrvatske ratne mornarice predan je Obalnoj straži 7. prosinca 2018. godine.

Iako je ispunio očekivanja i s uspjehom položio sve rigorozne testove još uvijek u fazi ispitivanja svojih mogućnosti, ističu u objavi. Temeljna mu je namjena nadzor i zaštita interesa RH na moru, a koristit će se i za potporu otočnom stanovništvu te u akcijama traganja i spašavanja na moru.

U ratu se obalni ophodni brodovi koriste za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore.

Komentirajte prvi

New Report

Close